Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блумбърг: Русия търси още 400 000 войници, но отхвърля планове за нова офанзива

Руски войници
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл е отхвърлил плановете за по-нататъшна офанзива в Украйна тази пролет, след като не успя да спечели много позиции и ще се съсредоточи върху притъпяването на нов натиск от страна на силите на Киев, който се очаква да започне скоро, съобщава агенция Блумбърг.

Москва се стреми да назначи до 400 000 войници на договор тази година, за да попълни редиците си, според източници, запознати с планирането, които говориха при условие за анонимност.

Амбициозната кампания за набиране на войници ще позволи на Кремъл да избегне нова принудителна мобилизация на резервисти, докато засилва кампанията за преизбирането на президента Владимир Путин по-късно тази година, казаха същите източници. Мобилизацията миналата есен разклати общественото доверие и предизвика изселване на милион руснаци от страната, напомня Блумбърг.

Докато мнозина в правителството и кремълския елит се съмняват дали Русия може някога да надделее, твърдолинейните служители на службите за сигурност са решени да водят битка, която смятат за екзистенциална и имат подкрепата на Путин, посочи източниците на агенцията.

Опровергавайки усилията на Вашингтон и неговите съюзници да го изолират, Путин спечели силна обществена подкрепа този месец от китайския президент Си Цзинпин, който обеща да засили двустранните връзките по време на посещението си в Москва. Представители на Кремъл бяха оптимистични за посещението въпреки липсата на обявени сделки, като казаха, че високопоставеното одобрение на Си Цзинпин е важен знак за подкрепа.

Китай не се е ангажирал публично да предостави смъртоносно въоръжение, въпреки че руските сили изпитват сериозни трудности да напредват, изправени пред яростната украинска съпротива. Почти всички от 300 000 войници, мобилизирани през есента, сега са на бойното поле, според украински и западни официални лица, но Русия не е успяла да превземе големи градове през последните месеци.

Междувременно Украйна планира да започне голяма контраофанзива през следващите месеци с войски, току-що преминали обучение в Европа и САЩ и използвайки новодоставени танкове, бронирани превозни средства и други оръжия. Киев може да се опита да пробие руските линии и да прекъсне сухопътния мост на окупираната територия, който сега свързва Крим с континенталната част на Русия, според американски служители, цитирани от Блумбърг.

За да попълни и разшири редиците си, Русия вече започна кампания за набиране на военнослужещи на договор, които служат за срок до няколко години срещу заплащане. Регионалните служители са получили квоти за набиране на персонал и издават призовки на потенциални доброволци да дойдат в наборните комисии, където се подлагат на записване, според лица, запознати с усилията в тази посока. Първоначално властите са насочени към ветерани и жители на селските райони, казаха още те.

Според неназовани служители обаче, целта за привличане на 400 000 военнослужещи на договор тази година вероятно е нереалистична. Това е приблизително равно на общия брой професионални войски, които Русия имаше преди да започне инвазията си в Украйна на 24 февруари 2022 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна