Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай представлява предизвикателство за международния ред, заявиха Байдън и Трюдо

Джо Байдън и Джъстин Трюдо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън и министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо заявиха след тяхната среща в петък, че Китай представлява "дългосрочно предизвикателство" за международния ред, "включително разрушителни действия като икономическа принуда, непазарни политики и практики и нарушения на човешките права", съобщава Ройтерс.

"Въпреки че ще си сътрудничим с Китай в области от взаимен интерес, като изменението на климата, ние оставаме ангажирани да гарантираме нашата способност да се конкурираме ефективно с Китай при равни условия", отбелязаха Байдън и Трюдо в съвместно изявление.

Президентът на САЩ и премиерът на Канада също така подчертаха, че позицията на двете страни по въпроса за Тайван остава "непроменена" и подчертаха важността на запазването на мира и стабилността в региона.

Западът, и особено САЩ и Канада, разширява съюзите си, за разлика от Китай и Русия, посочи още Джо Байдън.

Той посочи, че връзките между Пекин и Москва са преувеличени, но не и "приети с лека ръка". Доминираните от Запада съюзи като НАТО, Групата на седемте, AUKUS и Четворката, както и връзките им с Япония и Южна Корея са по-силни, смята американския президент.

Байдън продължи да омаловажава връзките между Китай и Русия, като каза, че Пекин все още не е предоставил оръжия на Москва въпреки съобщенията в медиите по тази тема.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени