Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две служителки са убити при нападение с нож в мюсюлмански център в Лисабон

Полицейски служители охраняват пред центъра "Исмаили" в Лисабон, където по-рано днес двама души бяха убити при нападение с нож - 28 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко двама души са били убити, а един е ранен днес при нападение с нож в мюсюлмански исмаилитски (група от шиитския клон на исляма) център в португалската столица Лисабон, съобщиха полицията, цитирана от Ройтерс.

Полицаите са простреляли извършителя, след като той отказал да остави оръжието си и се приближил към тях с голям нож. Нападателят е арестуван и откаран в болница. Полицията съобщи, че престъплението е извършено малко преди 11:00 ч. днес. 

Португалският премиер Антониу Коща каза, че по всичко личи, че става дума за „изолиран акт“ и е „преждевременно“ да се говори за естеството на престъплението. 

Двете жертви са португалки, които работели в центъра, съобщи местна телевизия, цитирайки лидера на исмаилитската общност в Португалия Назим Ахмед. Ахмед е казал също, че нападателят е афганистански бежанец. 

Според в. "Обсервадор" нападателят имал три деца и често посещавал центъра, за да учи португалски и да получава храна. Според други медии двете жени са работели по програмата на центъра за подкрепа на бежанци.

През 1998 г. духовният лидер на исмаилитите принц Карим Ага Хан, който твърди, че е пряк потомък на пророка Мохамед, отваря този център в Лисабон. В него има помещения за молитва, за обучение, за срещи, както и пространство за подреждане на изложби.

През 2015 г., по споразумение с португалското правителство, Карим Ага Хан установява в Лисабон световната централа на исмаилитите, а през 2018 г. обявява двореца Енрике Мендонса в португалската столица за седалище на исмаилитския имамат. 

Исмаилитската общност в Португалия е една от най-големите в континентална Европа и включва хиляди последователи, много от които са избягали от Мозамбик по време на гражданската война в тази африканска държава.

Исмаилитите са втората по големина група в шиитския ислям, чийто членове са обект на атаки на екстремистки групи в държави като Пакистан, отбелязва Ройтерс.

Исмаилизмът възниква към края на 8 век. Към 2019 г. исмаилитите по света са повече от 20 милиона, посочва БТА.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени