Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Индия преговарят за развиване на морския път през Арктика

Руски арктически танкер за втечнен природен газ "Christophe de Margerie" от клас Arc7, построен за проекта Yamal LNG, архив 2017 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и Индия разглеждат възможността да разширят използването на северния морския маршрут, прекосяващ Арктика, като проектът предвижда и евентуалното изграждането на нови преработващи съоръжения, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

Алексей Чекунков, министър за развитието на Далечния изток и Арктика, е на посещение в Индия и ключов въпрос в разговорите му с индийски официални лица е "надеждният и безопасен" транспорт на стоки през Северния морски път от руски до индийски пристанища, съобщи Интерфакс.

През последните години Русия развива своите находища на въглеводороди в Арктика, като транспортира добитите ресурси по море до различни точки от света. Движението на корабите обаче е почти невъзможно през зимните месеци заради образуването на дебел лед, но надеждите на Москва са, че климатичните промени ще облекчат корабоплаването в северните ширини.

"Беше специално отбелязано, че цената на доставката на контейнер от Владивосток до Индия е с една трета по-ниска от цената на доставката на контейнер от Москва", казва още Чекунков, цитиран от Интерфакс.

Индия към момента е най-големият купувач на руски петрол след Китай, отбелязва агенцията.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна