Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на Китай се представи през март по-добре, отколкото през януари и февруари

Ли Цян, премиер на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият премиер на Китай Ли Цян заяви в четвъртък, че икономиката на страната се е представила по-добре през март в сравнение с първите два месеца на 2023 г., като подчерта, че потреблението и инвестициите са се подобрили, докато заетостта и цените са се стабилизирали, предаде Ройтерс.

Китай си постави скромна цел за растеж на БВП от около 5% тази година, след като значително пропусна целта си за 2022 г. Това е по-слабо темпо от прогнозите на Международния валутен фонд за експанзията на втората по сила световна икономика през настоящата година.

"Съдейки по ситуацията през март, икономиката ни се представя по-добре, отколкото през януари и февруари. По-специално, основните икономически показатели като потребление и инвестиции продължават да се подобряват, докато заетостта и цените са като цяло стабилни", посочи Ли Цян.

Той добави, че геополитическото напрежение само ще възпрепятства развитието в световен мащаб.

Изнасяйки основната реч в Хайнан по време на годишната конференция Азия 2023 г. на форума Boao, Ли Цян каза, че страната ще остане ангажирана с реформи и отваряне независимо от глобалната ситуация, като бъдат въведени нови мерки за увеличаване на достъпа до пазара и подобряване на бизнес климата.

Китайският премиер призова азиатските държави да си сътрудничат, за да създадат "котва" за световния мир, което е "предпоставката за развитие". Блоковата конфронтация трябва да бъде отхвърлена, а споровете - да се разрешават с мирни средства, според Ли Цян, който призова и за запазване на стабилността на световните вериги на доставки; за либерализиране и улесняване на световната търговия.

Коментарите на Ли Цян на международната бизнес среща на върха в островната провинция Хайнан са последните призиви на Пекин да засили икономическото си възстановяване в контекста на обтегнатите отношения със САЩ и техните съюзници на всички фронтове - от войната на Русия в Украйна, до износа на технологии и Тайван.

В завоалирани коментари, насочени към САЩ, които работят със своите съюзници, за да спрат достъпа на Китай до модерни технологии като микрочипове, Ли Цян каза, че Пекин се противопоставя на търговския протекционизъм.

Отношенията между двете суперсили са напрегнати от години и се влошиха миналия месец, след като Съединените щати свалиха балон край източното крайбрежие на САЩ, за който се твърди, че е китайски шпионски апарат.

Друга гореща точка в съперничеството между САЩ и Китай е демократично управляваният остров Тайван, за който Китай претендира като за своя територия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна