Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на стопанската конюнктура в България през март

Снимка: БГНЕС

През март 2022 г. стопанската конюнктура в страната остава на равнището през февруари, като отслабване на бизнес климата се отчита в промишлеността, търговията на дребно и в сектора на услугите, а в строителство се наблюдават подобрение.

Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата през март остава на нивото от февруари, когато нарасна с 1,4 пункта, като за пореден месец от началото на годината показателят на стопанската конюнктура се задържа над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Графика на общия индекс за бизнес климата


Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, намалява през март с 0,8% след нарастване с 1,3 пункта месец по-рано, като последната анкета на НСИ отчита влошаване на очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месец. По-резервирани са и техните прогнози за производствената активност през следващите три месеца.

Основни фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила, макар, че през март се наблюдава понижение на тяхното негативно влияние.

14% от мениджърите предвиждат повишаване на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца, посочва НСИ.

През март 2023 г. показателят "бизнес климат в строителството" пък нараства с 4,0 пункта след повишение с 1,0 през февруари, като се подобряват оценките и очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията им. Очакванията им за строителната активност през следващите три месеца остават оптимистични, като последното проучване на НСИ регистрира и увеличение на получените нови строителни поръчки през март.

Основният проблем за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, посоечна от 74,7% от предприятията, следван от цените на материалите и недостига на работна сила.

31,7% от строителните мениджъри предвиждат повишаване на продажните цени през следващите три месеца.

През март съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" спада с 1,3 пункта спрямо февруари, когато отбеляза стабилизация, като влошаването се дължи на изместване на оценките и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятия от "добри" към "задоволително". Прогнозите им относно обема на продажбите през последните три месеца и на очакванията им за следващите три месеца обаче са позитивни, отчита бизнес проучването на НСИ.

Според търговците на дребно основната пречка за развитието на дейността в сектора е свързана с несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсен.

Спрямо февруари нараства делът на търговците на дребно, които прогнозират продажните цени да се увеличат през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се понижава през март с 1,3 пункта спрямо февруари, когато отчете ръст с 3,1 пункта, като влошаването е в резултат на по-неблагоприятните оценките на мениджърите относно настоящото бизнес състояние в сектора. По-резервирани са и мненията им за настоящото търсене на услуги, но при подобрение на очакваният им за следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда продължава да ограничава в най-голяма степен развитието на бизнеса в този сектор, следвана от конкуренцията в бранша и недостиг на работна сила, въпреки че през последния месец се наблюдава намаление на тяхното въздействие.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите, 15,5% от мениджърите очакват повишение на продажбите цени в сектора през следващите три месеца.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени