Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски съд остави в ареста за два месеца задържания журналист на "Уолстрийт джърнъл"

Снимка: Wall Street Journal

Руски съд постанови в четвъртък, че репортер на "Уолстрийт джърнъл" (Wall Street Journal), който беше задържан по обвинения в шпионаж, трябва да остане в ареста два месеца - до 29 май.

"С решение на Лефортовския районен съд на Москва от 30 март 2023 г. е избрана мярка за неотклонение под формата на задържане под стража до 29 май 2023 г. по отношение на Е. Гершкович, заподозрян в извършване на престъпление по чл. 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация“, се казва в изявление на пресслужбата на съда.

Според кореспонденти на руската агенция РИА Новости, репортерът Еван Гершкович е бил в залата на Лефортовският съд в Москва по време на произнасяне на решението на съда, но заседанието се е провело при закрити врата, тъй като делото е било определено като "строго секретно".

Репортерът на "Уолстрийт джърнъл" е пледирал невинен по време на "строго секретното" изслушване по делото за обвинения в шпионаж, предаде агенция ТАСС, като се позова на представители на правоприлагащите органи. И ТАСС посочи, че изслушването на американския гражданин е било закрито за пресата.

Американският гражданин Еван Гершкович беше задържан в град Екатеринбург по-рано през деня по подозрение, че е "шпионирал" в полза на Съединените щати.

"Уолстрийт джърнъл" призова за незабавното му освобождаване и отхвърли обвиненията в шпионаж.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна