Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанет Йелън: Трябва да се извърши още работа за защита на стабилността на банковата система

Джанет Йелън, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите Джанет Йелън в четвъртък се очаква да каже пред водещи икономисти, че има да се свърши още работа за защита на стабилността на финансовата система след фалита на две банки, включително преразглеждане на банковата регулация и правилата за надзор, съобщава Ройтерс.

В бележки, подготвени за среща на Националната асоциация за бизнес икономика, Йелън ще приветства напредъка, постигнат през последните 15 години за запазване на финансовата стабилност, но също така ще посочи, че са необходими по-строги банкови правила.

"Последните събития показват, че очевидно нашата работа не е свършена. По време на пандемията от Covid-19 и отново този месец трябваше да бъде извикана "пословичната пожарна" под формата на намеса от страна на Федералния резерв, Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) и Министерството на финансите", посочва Йелън в предоставените на медиите предварителни нейни бележки.

По-рано този месец регулаторите защитиха всички вложители във фалиралите Silicon Valley Bank и Signature Bank of New York.

Йелън посочва, че отмяната от 2018 г. на банковите капиталови изисквания и по-строгият надзор за по-малките и средните банки с активи под 250 милиарда долара трябва да бъдат преразгледани.

"Всеки път, когато една банка фалира, това е повод за сериозно безпокойство. Регулаторните изисквания бяха разхлабени през последните години. Считам, че е уместно да се направи оценка на въздействието на тези дерегулаторни решения и в отговор да се предприемат всички необходими действия", посочва още Джанет Йелън в предварително публикувани откъси от нейното изявление.

"Тези събития ни напомнят за спешната необходимост да завършим недовършената работа: да финализираме реформите след кризата, да обмислим дали дерегулацията може да е отишла твърде далеч и да поправим пукнатините в регулаторния периметър, които бяха разкрити при последните шокове. Трябва също така да обърнем внимание на нови рискови области", се очаква да каже Джанет Йелън.

Според нея регулаторните реформи, въведени след кризата от 2008 г., са помогнали на финансовата система на САЩ да преодолее шокове, включително пандемията от Covid-19.

"Но фалитът на две регионални банки този месец показва, че нашият бизнес е недовършен“, посочва Йрлън, добавяйки, че финансовата система е значително по-силна, отколкото преди 15 години.

"Това може би е най-добре илюстрирано от факта, че видяхме относителна стабилност в цялостния банков сектор този месец, дори когато опасенията за конкретни институции нараснаха“, каза още тя.

Миналата седмица Йелън повтори свои коментари, че Министерството на финансите, Федералният резерв и FDIC са готови отново да използват същите инструменти, които бяха използвани за защита на вложителите при проблемите на SVB и Signature.

"И ние ще бъдем готови да предприемем допълнителни действия, ако е необходимо“, добави тя, без обаче да уточни стъпките, които могат да бъдат предприети.

Йелън трябва да говори на срещата на Националната асоциация за бизнес икономика по-късно тази вечер.

Нейните забележки идват на фона на съобщения, че Белият дом се готви да призове федералните банкови регулатори да наложат нови правила на средните по размер банки. "Вашингтон пост" (Washington Post) обаче съобщава, че изглежда малко вероятно администрацията на президента Байдън да поиска скоро от Конгреса да отмени приетия преди време и от двете водещи партии закон за дерегулация.

"Уолстрийт джърнъл" пък съобщи, че се очаква Белият дом да препоръча нови правила от страна на Федералния резерв и на други агенции, включително за банки с активи от 100 до 250 милиарда долара. Фед, както пише финансово издание, вече преосмисля правилата, свързани с тези банки. Опциите включват по-строги изисквания за капитал и ликвидност.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!