Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки новинарски организации по света призоваха Москва да освободи Ева Гершкович

Еван Гершкович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителите на десетки новинарски организации по света призоваха Москва да освободи Еван Гершкович, американският репортер на "Уолстрийт джънръл", задържан в Русия по-рано тази седмица по обвинения в шпионаж.

"Неоправданият и несправедлив арест на Гершкович е значителна ескалация в действията на вашето правителство срещу пресата", пишат редакторите в писмо до посланика на Русия в САЩ.

"Русия изпраща посланието, че журналистиката във вашите граници е криминализирана и че чуждестранните кореспонденти, които искат да бъдат репортери в Русия, не се ползват от предимствата на върховенството на закона", пишат още те.

Гершкович, кореспондент на Wall Street Journal в Москва, беше задържан от руската служба за сигурност, ФСС, в град Екатеринбург в сряда.

Писмото е изпратено под егидата на неправителствената организация Комитет за защита на журналистите. То е подписано от Рула Халаф, редактор на "Файненшъл таймс" и Ема Тъкър, главен редактор на "Уолстрийт джърнъл", както и от почти 40 други шефове на новинарски издания и журналистически организации.

"Дълбоко сме обезпокоени от задържането от страна на Русия на Евaн Гершкович, уважаван репортер на Wall Street Journal, чието отразяване на новини от Русия беше честно и точно във времена, когато светът се нуждае от надеждна информация“, посочват още в съвместното си изявление шефовете на водещи новинарски редакции по света, включително на Bloomberg, Politico, The New York Times и Washington Post.

"Задържането на Еван има за цел да окаже смразяващ ефект върху независимата журналистика и да лиши обществеността от важни новини“, пишат те.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!