Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папата оглави литургията на площад "Свети Петър" в Рим

Папа Франциск оглави литургията на площад "Свети Петър" в Рим, само ден след като напусна болницата след пристъп на бронхит. Той благодари на онези, които са се молили за него по време на боледуването му, предаде АФП.

"Благодаря ви за вашето участие, а също и за молитвите ви, които се засилиха през последните дни. Благодаря ви!", каза той.

Постъпването на 86-годишния глава на Католическата църква в болница в сряда със затруднения в дишането породи опасения, че той може да не е достатъчно добре здравословно, за да присъства на поредицата от ритуали през най-важната седмица в християнския календар.

Но Франциск беше обещал да присъства и помаха за кратко на около 30 000 души, докато се движеше с автомобила си през площада, който беше украсен с над 35 000 цветя.

Той изглеждаше сериозен, докато следваше процесията през площад "Свети Петър" от религиозни фигури, включително облечени в червено кардинали, които носеха големи палмови листа и маслинови клонки.

Той благослови палмите, след което извървя кратък път с помощта на бастун до олтара, където седна, докато церемонията се водеше от кардинал.

Ватиканът съобщи, че това е мярка, приета преди последното заболяване на папата, тъй като аржентинецът вече не е в състояние да стои дълго време.

Франциск, който на моменти изглеждаше блед, се изправи, за да произнесе молитвата "Ангел Господен" по обяд, и тълпата го аплодира, когато той благодари за молитвите.

Палмова неделя (/Цветница) отбелязва пристигането на Исус в Йерусалим преди разпъването му на кръст. Великденската неделя, която тази година е на 9 април, чества възкресението му от мъртвите.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна