Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една година след масовите гробове в Буча

Украински войници издигат националния флаг на Украйна в Буча - 31 март 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Владимир Зеленски в неделя се обърна към украинците една година след като първите тела бяха открити по улиците на Буча. Тихото предградие на Киев беше окупирано от руски войски за повече от месец миналата година и името му се превърна в синоним на предполагаемите военни престъпления, извършени от Москва по време на инвазията, предава АФП.

„Хора на Украйна! Вие спряхте най-голямата сила срещу човечеството на нашето време“, каза Зеленски в публикация в Telegram, придружена от снимки на райони, освободени преди година, когато руските войски се оттеглиха от подстъпите към украинската столица.

„Ние ще освободим всички наши земи“, каза президентът на Украйна.

В момента Русия е окупирала около 18 процента от територията на Украйна.

Командващият въоръжените сили на Украйна Валери Залужни написа: „Ние ще продължим да се борим за независимостта на нашата нация“.

На 2 април 2022 г. журналисти от AFP посетиха Буча и видяха телата на 20 мъже в цивилни дрехи, включително един с вързани ръце на гърба, в силно разрушен град, отбелязва агенцията.

Сцените шокираха целия свят, като Киев и западните му съюзници осъдиха екзекуциите на цивилни. Прокурорите в Киев казват, че руските сили са убили около 1400 цивилни около Буча, включително 637 в самия град, и че са идентифицирали отговорните десетки руски войници. Когато посети Буча малко след откриването на телата, Зеленски заяви, че Русия е извършила „военни престъпления“, които „ще бъдат признати от света за геноцид“.

В петък – първата годишнина от оттеглянето на Русия от района на Киев – Зеленски каза, че се надява Буча да се превърне в „символ на справедливостта“.

„Искаме всеки руски убиец, палач, терорист да носи отговорност за всяко престъпление“, каза той.

Руската армия, подкрепяна от паравоенната групировка "Вагнер", се опитва да обкръжи Бахмут - надявайки се да спечели победа на бойното поле след поредицата от унизителни обрати, коментира АФП.

Интензивността на боевете намаля от началото на годината въпреки сблъсъците около Бахмут. Андрий Йермак, ръководител на кабинета на Зеленски, в неделя каза, че руските сили са извършили "масирана бомбардировка" на село Константиновка близо до Бахмут, убивайки шестима души и ранявайки осем.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени