Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка: Credit Suisse щеше да фалира, ако не беше придобита от UBS

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Credit Suisse Group AG беше изправена пред неизбежен фалит, ако не беше продадена на UBS Group AG при извънредната спасителна операция миналия месец, посочи Швейцарската централна банка.

Без поглъщането, осъществено с посредничеството на правителството, беше "много, много вероятно да се случи финансова криза в Швейцария и в световен мащаб", заяви вицепрезидентът на ШЦБ - Мартин Шлегел пред телевизионния оператор SRF,  цитирано от Блумбърг. Credit Suisse "тогава щеше да фалира", добави той.

Коментарите подчертават драматичната ситуация за швейцарския кредитор, преди да се съгласи на сделката за 3 милиарда франка (около 3,3 млрд. долара) през месец март, когато световните пазари вече бяха поставени под напрежение поради фалита на Silicon Valley Bank в САЩ. Тези коментари идват в момент, когато инвеститорите се събират на хокейния стадион в Цюрих във вторник за годишното общо събрание на Credit Suisse. Акционерите и пълномощниците са посочили, че могат да гласуват против преизбирането на няколко членове на борда, отбелязва Блумбърг.

Самата сделка беше договорена без одобрението на акционерите на Credit Suisse и UBS, което подчертава неотложността на ситуацията. Министърът на финансите Карин Келер-Сутер каза преди това, че Credit Suisse не би издържала и ден без операцията по нейното спасяване.

С договореното сливане, определено като "най-доброто сред лошите решения", опасенията за финансовата стабилност няма да попречат на ШЦБ да повиши основните лихвени проценти, посочи още Шлегел.

Швейцарската централна банка започна да затяга паричната си политика (да вдига лихвите) от миналия юни насам, като през март вдигана лихвите ставки с още 50 базисни пункта, без да се притеснява от кризата в Credit Suisse. Целта на тази затягаща парична политика е да се запази ръст на цените между 0 и 2%.

"Нашият мандат е ценовата стабилност. Ще направим всичко, за да върнем инфлацията към нашата цел. И не виждаме признаци, че финансовата стабилност в Швейцария е застрашена по някакъв начин. Ако е необходимо, ще повишим лихвените проценти отново", подчерта “, каза Шлегел.

По-голямото от очакваното забавяне на инфлацията през март обаче дава на ШЦБ възможност "да си поеме въздух", смятат икономисти, въпреки че мнозинството от тях все още очакват допълнително увеличение от 25 базисни пункта на следващата насрочена среща през юни, но вероятно без това да бъде последвано от допълнителни стъпки. Потребителските цени в Швейцария са нараснали през март с 2,9%на годишна база, което е най-бавният темп в Европа.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна