Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

83% от румънците ще прекарат Великден у дома със семейството, показва проучване

Как румънците ще отпразнуват Великден

На служба в Букурещ, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

83% от румънците ще прекарат Великденските празници у дома със семейството, показва проучване на Reveal Marketing, цитирано от Аджепрес и Диджи24. 24 на сто от анкетираните планират да посетят роднини, а 11% казват, че ще пътуват в страната или чужбина. 

"Наблюдаваме, че традицията се спазва. Повечето румънци ще прекарат Великден със семейството си, с партньора си в живота (71%), с децата (52%) или с родителите (49%). Отбелязване на празника с група приятели се споменава в по-голяма степен от млади хора на възраст между 18-24 години (37%). 48 на сто от работещите ще се възползват от удължена Великденска ваканция със средно по три допълнителни почивни дни освен полагащите се по закон", посочват авторите на изследването.

Що се отнася до Великденските традиции и обичаи, 78% от румънците възнамеряват да отидат на служба, а 45% са споделили, че постят. 76% са изразили  намерение да отидат на църква в нощта на Възкресението. 

64 процента от румънците възнамеряват да купят подаръци за своите близки за Великден. Сред тези, които ще получат подаръци за Великден тази година, са децата (64%), партньорът в живота (61%) и родителите (40%). 


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна