Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Прага хиляди протестираха заради високата инфлация, поискаха оставката на правителството

Антиправителствената демонстрация, наречена "Чешката република срещу бедността", в Прага, Чехия, 16 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Митинг под мотото "Чехия срещу бедността" с икономически искания към властите се проведе на Вацлавския площад в центъра на Прага. Организаторите съобщиха пред репортери, че участват над 30 000 активисти, които са се събрали на протест срещу политиката на сегашното правителство и влошаващото се финансово състояние на обикновените граждани на фона на енергийната криза и растящите цени.

"Събрали сме се тук, за да защитим интересите на страната ни. Искаме да изразим недоверие към правителството с ненасилствен граждански протест", каза главният организатор на митинга, председател на наскоро създадената политическа партия "Закон. Респект. Професионализъм" (PRO) Йндржих Райхл. Протестът, каза той, "е не само срещу икономическата бедност, но и срещу моралната бедност".

Това е вторият подобен митинг на Вацлавския площад в Прага след този на 11 март, организиран от новата политическа партия, под надслов "Срещу бедността".

Демонстрантите и ораторите на протеста обвиняват Европейския съюз и чешкото правителство за растящата инфлация и многократно призоваха настоящата петпартийна коалиция да подаде оставка.

"Искаме оставката на правителството", заяви Райхл пред множеството. Райхл, който по професия е юрист, е бивш заместник-председател на Чешката футболна асоциация.

"Оставка, оставка", скандираха протестиращите. "Ние сме тук, за да подкрепим страната си", каза Райхл.

Демонстрантите поискаха също така чешкото правителство да спре действията, с които обяви, че ще намалява дезинформацията и фалшивите новини.

Протестиращите осъдиха и позицията на правителството във войната на Русия срещу Украйна. Райхл нарече министъра на отбраната Яна Чернохова, отявлен поддръжник на проукраинската позиция, "най-големият риск за сигурността на нашата страна".

Някои хора на митинга подписваха петиция с искане за излизане на страната от НАТО.

Протестиращите поеха на шествие до сградата на правителството. 

Райхл заяви, че групата му е готова да продължи да ескалира протестите. PRO няма места в парламента, посочва АП. 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени