Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ню Йорк започва гражданско дело за клевета срещу Тръмп

Доналд Тръмп
Снимка: БТА

В Ню Йорк днес започва гражданско дело за клевета срещу Доналд Тръмп. По случая бившата американска журналистка И. Джейн Каръл обвинява бившия президент на САЩ, че я е изнасилил през 90-те години на миналия век, предадe БТА.

Почти е сигурно, че Тръмп няма да присъства в съдебната зала. Делото ще се гледа от федерален граждански съд в Манхатън, след като бъдат избрани съдебните заседатели. Съдът ще трябва да реши каква да бъде стойността на обезщетението, което да бъде евентуално изплатено на бившата журналистка. Тя е работила за сп. "Ел". Днес И. Джейн Каръл е на 79 години.

Процедурата противопоставя от 2019 г. Каръл на Тръмп. Каръл обвинява Тръмп, че я насилил в пробна на голям магазин в Ню Йорк през 1995 г. или 1996 г. Тръмп обаче твърди, че това е пълна лъжа. Ето защо Каръл заведе през ноември 2019 г. гражданско дело срещу Тръмп за клевета. Тръмп тогава заяви, че Каръл не е неговия тип жена. През 2019 г. той не можеше да бъде съден заради имунитета му на президент. Каръл пък не успя тогава да заведе дело за изнасилване срещу него, защото давността на предполагаемото престъпление бе изтекла.

На 24 ноември 2022 г. обаче влезе в сила закон в щата Ню Йорк, който позволява в продължение на една година на жертвите на сексуална агресия да подновят исковете си в граждански съд. Така Каръл депозира нова жалба миналия ноември и се стигна до настоящото гражданско дело. В жалбата тя обвинява Тръмп и в агресия, освен в клевета, и иска обезщетение.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна