Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа се търгува под 40 евро за мегаватчас

Снимка: Pixabay

Фючърсите на природния газ в Европа се търгуват малко под 40 евро за мегаватчас през последната седмица на април, оставайки близо до най-ниските нива от юни 2021 г., като от началото на месеца досега европейското синьо гориво поевтинява с 16% поради слабото търсене и голямото предлагане.

Към 16,00 часа българо време във вторник фючърсите на ниделрандския газов хъб TTF поевтиняват с 0,44% към 39,75 евро за мегаватчас.

Гафика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Съхранението на газ продължава да нараства благодарение на рекордните доставки на втечнен природен газ (LNG) от САЩ.

Газохранилищата в ЕС са средно запълнени на 58%, в Германия на 65% и на 87% в Испания, където се намират повечето LNG терминали в Европа.

По-рано днес стартира и схемата на ЕС за съвместни покупки на природен газ.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон наскоро каза, че Европа и нейната енергийна инфраструктура са "в добра позиция да влязат в тази зима с увереност".

В същото време търсенето на газ остана слабо на фона на усилията на промишлеността и домакинствата да намалят потреблението. През март търсенето на природен газ в Германия е спаднало с 15% в сравнение със средното за 2019-2021 г., като за промишлеността спадът е от 21 на сто.

Въпреки че най-лошото от енергийната криза засега е приключило, съществуват рискове за следващата зима, а именно горещо лято, което може да намали водните нива, студена зима и възстановяване на търсенето на LNG в Азия. През март тази година вносът на LNG от страна на Китай е нараснал с 16,9%.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна