Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрението на потребителските нагласи в Германия за май продължава да набира скорост

Потребителските нагласи в Германия за май продължават да се подобряват за седми пореден месец благодарение на значително възстановяване на икономическите и очакванията за доходите на домакинствата.

Това показват резултати от последното проучване на немския институт GfK сред около 2000 потребители, проведено в периода между 30-ти мат и 11-ти април 2023 г.

Индексът на GfK, определящ потребителски нагласи за следващия месец (за май 2023 г.) се повиши до -25,7 пункта от -29,3 пункта през април и при осредните очаквания за по-умерено подобрение до -27,9 пункта. Това е най-високо ниво на индекса от април 2022 г. насам и представлява устойчиво възстановяване на потребителските нагласи в Германия за седми пореден месец, след като през миналия октомври индексът на института GfK се срина до историческо дъно от -42,8 пункта (най-ниско ниво от 1991 г. насам, от когато се провежда проучването и значително под предишните рекордни дъна, достигнати през пролетта на 2020 г., когато коронавирусната пандемия беше в началото си и когато бяха въведени строги локдауни като мярка за ограничаване на заразата).

Основна причина за подобряващите се нагласи сред германските потребители е същественото засилван на очакванията за доходите на домакинствата и на икономическите очаквания, тъй като забавянето на енергийните цени и очакваните увеличения на заплатите помагат да се разсеят първоначалните страхове относно загуба на покупателна способност.

"След доста слабо увеличение през предходния месец, потребителските настроения показват ясни признаци на подем този месец“, коментира Ролф Бюркл, експерт в института GfK, като той добави:

"Показателите обаче все още остава под нивата преди пандемията отпреди около три години. Друга положителна тенденция е, че очакванията за доходите се повишиха за седми пореден път, връщайки се за първи път на нивото от преди началото на войната в Украйна".

GfK индекс на потребителските нагласи в Германия


Институтът GfK използва три подиндекса - за икономическите очаквания, очакванията за доходите и склонността да се пазарува - за текущия месец (в конкретния случай за месец април), за да определи настроенията за следващия месец (за май).

Индексът, измерващ очакванията за доходите през текущия месец (през април) се повиши рязко до -10,7 пункта от -24,3 пункта през март, нараствайки за седми пореден месец благодарение на по-умерените цени на енергията на фона на различните правителствени програми за компенсиране на високите енергийни разходи както за домакинствата, така и за бизнеса. Това е най-високо ниво на индекса от февруари 2022г . - точно преди в края на същия месец на миналата година да започена руска военна инвазия в Украйна. Спрямо година по-рано индексът нарасна трикратно, след като през май 2022г. той беше на ниво от -31,3 пункта.

Склонността към покупки също се подобрява, макар и по-умерено, като съответният индикатор на GfK за април нарасна до -13,1 пункта от -17,0 пункта през март, но все още остава под нивото от -10,6 пункта година по-рано (през май 2022 г.).

Потреблението обаче вероятно ще остане относително слабо през тази година и няма да има положителен принос за цялостното икономическо развитие в Германия.

Нивото на склонност към покупки в момента все още е по-ниско, отколкото по време на двата строги локдауна в Германия по време на коронавирусната пандемия - тези през пролетта на 2020 г. и в края на 2020 г./началото на 2021 г.

Икономическите очаквания на германските потребители също продължават позитивния си тренд, нараствайки солидно през април до 14,3 пункта от 3,7 пункта месец по-рано и далеч над дъното от -16,4 пункта през април 2022 г. Това означава, че икономическите нагласи се стабилизират на положителна територия - над средната стойност на дългосрочния индикатор от около нула пункта. Това всъщност представлява увеличение от над 30 пункта спрямо същия период на предходната година, когато съответният индекс беше на ниво от -16,4 пункта.

Според текущите прогнози 2023 г. няма да е лесна година за германската икономика, отбелязва институтът GfK. Прогнозираният растеж на брутния вътрешен продукт се движи около нулата. С други думи, германската икономика ще стагнира през тази година, но се очаква втората половина на годината да покаже значително подобрение в сравнение с първите шест месеца.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна