Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Твърде рано е да се каже дали разговорите между лидерите на Китай и Украйна ще доведат до мир

Джон Кърби
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Координаторът за стратегически комуникации на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза пред репортери в сряда, че Вашингтон приветства преговорите на високо ниво между Пекин и Киев.

Кърби обаче добави: "Не мисля, че към момента знаем дали това ще доведе до някакво смислено движение към мир, към мирен план или предложение".

По-рано в сряда китайският президент Си Цзинпин проведе телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски за първи път от началото на руската инвазия в Украйна. Освен конфликта, двете страни обсъдиха и двустранните отношения.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пък заяви, че Москва вижда разговора между китайския президент Си Дзинпин и украинския президент Володимир Зеленски като знак за готовността на Пекин да помогне на преговорния процес.

Тя обаче продължи да обвинява Киев, че отхвърля всички разумни инициативи за дипломатическо разрешаване на кризата в Украйна и същевременно постави под въпрос дали "марионетното" ръководство на Киев ще може да приеме всякакви призиви за мир.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна