Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солидни финансови резултати на Deutsche Bank, но банката планира съкращения на персонал

Дойче банк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Deutsche Bank отечете по-добри от очакваното печалби и солидно нарастване на приходите през първото тримесечие на годината, но същевременно сигнализира за съкращаване на част от работните места, за да намали допълнително разходите.

Приходите на водещата германска банка се повишиха с 5% до 7,68 млрд. евро (най-високи от 2013 г. насам) спрямо година по-рано благодарение на скок с 35% на приходите от корпоративното банкиране и въпреки спада с 19% на приходите в нейното инвестиционно поделение.

Приходите в инвестиционното банкиране обаче спаднаха с 19% до 2,7 млрд. евро през първото тримесечие, но този спад беше компенсиран от ръст на приходите в корпоративното банкиране с 35% и с 10% при банкирането на дребно.

Печалбата на Deutsche Bank пък се повиши с 8% до 1,32 млрд. евро, докато печалбата преди облагането с данъци нарасна с 12% спрямо същото тримесечие на 2022 г. до 1,85 млрд. евро. Печалбата на банката, отнасяща се към акционерите, се увеличи с 9% и достигна 1,158 милиарда евро при осредни очаквания за печалба около 977 млн. евро.

Това е 11-ото поредно тримесечие, през което най-голямата банка в Германия излиза на печалба, което представлява най-продължителната подобна серия от поне едно десетилетие.

"Работихме усилено, за да постигнем тази стабилност", заяви главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Севинг пред служителите на кредитната институция.

В същото време банката увеличи с цели 27% на година база заделените си провизии за кредитни загуби до 372 милиона евро, докато нейните нелихвени разходи достигнаха 5,46 млрд. евро.

Въпреки добрите финансови резултати Deutsche Bank посочи, че ще има неопределен брой съкращения на служители, които не са в директен контакт с клиентите, като една от няколкото мерки за по-нататъшно намаляване на разходите през следващите години. Компанията обяви, че ще започне да намалява с 5% "старшия персонал, който не е свързан с клиенти" през второто тримесечие.

Редица анализаторите отбелязват, че банката, която се определя като една от системно най-важните в света, е уязвима към забавяща се икономика, висока инфлация, войната в Украйна и регулаторни проблеми, които измъчваха водещата германска кредитната институция през годините.

През последните дни Deutsche Bank обяви основно обновяване на своя управителен съвет, което включва промени в лицата, които наблюдават гигантския й бизнес с търговия на дребно и операциите й в САЩ, ключов център за разрастващата се глобална инвестиционна банка.

Целта на пренареждането, според председателя на Deutsche Bank, е "устойчива рентабилност".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна