Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК обвини МАЕ, че предизвиква "нестабилност" на петролните пазари

Хайтам aл-Гайс, генерален секретар на ОПЕК
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обвини в четвъртък Международната агенция по енергетика (МАЕ), че подклажда "волатилност" (нестабилност) на енергийните пазари, съобщават "Файненшъл таймс", виждайки в това засилваща се вербална война между производители и потребители на петрол.

В остра критика срещу финансираната от ОИСР енергийна агенция, генералният секретар на ОПЕК - Хайтам aл-Гайс обвини МАЕ в "сочене с пръст", след като по-рано този месец тя предупреди, че изненадващите съкращения на производството в рамките на формата "ОПЕК +" в началото на април рискуват да влошат инфлацията. Според него това сочене с пръст и погрешното представяне на действията на износителите на петрол и техните съюзници е "контрапродуктивно".

"Обвиняването на петрола за инфлацията е погрешно и технически неточно, като се има предвид, че има други причини, допринасящи за инфлацията", отбеляза той.

Шефът на ОПЕК също така разкритикува МАЕ и нейния изпълнителен директор Фатих Бирол, че обезкуражава инвестициите в нови петролни и газови проекти.

"Ако нещо ще доведе до бъдеща нестабилност, това са многократните призиви на МАЕ да спре да се инвестира в петрол“, каза Хайтам aл-Гайс и добави, че агенцията трябва да бъде "много внимателна относно по-нататъшно подкопаване" на инвестициите в петролната индустрия, смятани за жизненоважни за глобалния икономически растеж.

В неговото изявление се твърди, че съкращенията на производството от страна на ОПЕК "не са насочени към цените на петрола", а са фокусирани "единствено върху основите на пазара и позволяват жизненоважни инвестиции в петролната индустрия".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна