Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роден производител с апел към властта: Спрете вноса, подкрепете българското!

Снимка: БГНЕС

"Българските производители сме против вноса не само на зърно, но и на каквато и да било продукция, защото ние произвеждаме, създаваме работни места, плащаме си данъците в България, внасяме си осигуровките тук и разходите са ни по-големи. Затова би трябвало да се стимулира българското производство, отколкото да се внася продукция от чужбина", настоя Илиян Габровски, производител на вино и слънчогледово олио.

Той припомни, че след земетресението в Турция президентът Реджеп Ердоган е забранил износа на зеленчуци за два дни.

"Ние щяхме да умрем от глад, защото нямаме родно производство на чушки, домати, краставици, оранжериите ги унищожихме. Същото е и със зърнопроизводителите. Искаме да унищожим зърнопроизводителите и да внасяме евтино олио. След 1-2 години войната ще свърши и евтин слънчоглед от Украйна няма да има, няма да има и български слънчогледи", смята Габровски.

Пред БГНЕС той подчерта, че забраната за внос от Украйна не му е повлияла, защото самият той работи със 100% български слънчоглед.

"Държа на качеството на продукцията, която предлагам. В търговските вериги има много по-евтина цена на маслата отколкото при мен, но и качеството е доста занижено. Тук оставяме клиентите сами да си изберат по-високата цена или по-ниската, но с която и качеството е по-ниско", поясни производителят.

Според Илиян Габровски именно заради инфлацията хората търсят по-евтиното и по-икономичното, но по-ниската цена не винаги е по-изгодна: "Хората купуват нискокачествени храни, а после си дават парите по доктори и за лекарства, разходите са същите – могат да си купят качествена храна, с която да живеят здравословно и да не си дават парите за хапчета и за лекари".


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени