Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукова памет

Писателите в защита на българските евреи

Снимка: БГНЕС

"Тогава, когато в Европа много писатели са антисемити и пишат срещу евреите, подкрепят расовите теории, няма български писател, който в своето творчество да е антисемит. Говоря за големите български имена", казва проф, Вили Лилков в интервю от 2021 година по повод новата си книга "Доблест и наказание – Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи".

Писателят Младен Исаев (1907 – 1991) припомня славна страница от историята на Съюза на българските писатели от времето, когато негов председател е Стилиян Чилингиров. Исаев, който по онова време е чиновник в Съюза на българските писатели, си спомня как в един есенен ден на 1940 година в "канцеларията" му "ядосан и много неспокоен" влиза председателят Стилиян Чилингиров и се обръща към него с думите: "Тези господа съвсем са си изгубили ума... закон против евреите подготвят... още един позор искат да лепнат върху челото на народа ни... не трябва да им се позволи". Разказва, че Чилингиров го поканил да се присъедини към протестното писмо на писателите до председателя на Народното събрание Христо Логофетов и цитира част от текста му, в който се предупреждава, че антиеврейският закон би бил "пакостен за страната ни... черна страница в нашата нова история". 

Посочва още, че в протестното писмо се изтъквало, че целта на писателите е: "да защитим доброто име на нашия народ в културния свят... да не се накърни престижа на страната ни и завоюваните традиции на веротърпимост и човещина". Изрежда имената на писателите, подписали писмото, сред които са Елин Пелин, Тодор Влайков, Георги Чешмеджиев, Николай Лилиев, Елисавета Багряна, Константин Константинов, Илия Волен, Трифон Кунев, Анна Каменова и самият Чилингиров. Спира се на реакцията, която провокира този документ, както и обвиненията, че "подписаните писатели са получили за подписите си повече от хонорарите за най-големите си литературни произведения". Убедено защитава тезата, че това писмо е израз на дълбоката хуманност и гражданска доблест на българските писатели.

Документален запис на изказване на Младен Исаев от Международна кръгла маса на тема "45 години от спасяването на българските евреи от нацистката заплаха", състояла се на 16 ноември 1988 година в НДК:

Обществената непримиримост срещу цялото антиеврейско законодателство, наложено от управлението на България по време на Втората световна война, нараства. Многочислени и разнообразни са обществените групи, които застават в защита на евреите. Категорични реакции има от Адвокатския съюз, Българския лекарски съюз, Дружествата на българските художници, Българската православна църква…

По отношение на Съюза на българските писатели Стилиян Чилингиров заключава: "Обществото на писателите прояви доблест в едни не съвсем доблестни времена".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна