Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Отново е време за шофьорите да сменят зимните гуми с летни

Пролетта отново настъпи, а с нея и затоплянето на времето вън. Това е периодът, в който всички шофьори започват да обмислят дали вече не трябва да сменят зимните гуми на автомобила си с летни и по-подходящи за топлия сезон.

Един от вечните спорове е кога точно трябва да се извърши смяната. Затова днес ще разгледаме различните фактори, които влияят на избора на точна дата. С това се надяваме да помогнем на шофьорите да преценят кой е най-удачният момент за смяна на зимните с летни гуми.

Защо се налага да сменяме зимните гуми с летни?

Смяната на автомобилните гуми преди зимата и лятото е от решаващо значение за осигуряване на безопасността на водачите и пътуващите. 

Различните модели гуми са произведени с различни характеристики, които да отговарят на конкретните пътни условия и да осигурят най-добро представяне на тях. Такива условия са най-вече климатичните, включително високи или ниски температури, количество валежи и т.н.

Разлики между различните видове гуми

Основните разлики между гумите, проектирани за конкретен сезон, са шарката/дълбочината на протектора, съставът на каучуковата смес и цялостният дизайн.

Зимните гуми се произвеждат с по-дълбоки шарки на протектора и по-меки каучукови смеси, за да осигурят по-добро сцепление върху сняг и лед. От друга страна, летните гуми имат по-плитки шарки на протектора и по-твърди каучукови смеси, за да осигурят по-добро сцепление на сухи и мокри пътища.

На пазара се предлагат и много качествени всесезонни гуми, които могат да се ползват през цялата година. В повечето случаи обаче те не са предназначени да осигурят оптимална производителност при екстремни климатични условия. 

Например, те може да не са в състояние да се справят с тежък сняг и лед така добре, както зимните гуми, или да осигурят достатъчно сцепление на горещи летни пътища като летните гуми. Въпреки това всесезонните гуми са подходящи за умерени климати без много високи или ниски температури. 

В комбинация с дълбочината на протектора, износването на гумите е друг фактор, който е редно да се вземе предвид. Износените гуми с плитка дълбочина на протектора могат значително да повлияят на производителността, безопасността и горивната ефективност на вашия автомобил. 

Наличието на тези фактори също може да доведе до аквапланинг, което е изключително опасно при мокри условия. Ето защо е важно да проверявате редовно степента на износване на гумите си и да ги сменяте, когато е необходимо.

Разбира се, има и други съображения при смяна на гумите:

  • Размер и тип гума (съвместими ли са с автомобила)

  • Бюджетни ограничения и цена

  • Стил и навици на шофиране

Необходимост от смяна на гумите според климата

Необходимостта от смяна на гумите преди зимата или лятото зависи от климатичните условия в региона, в който живеете. Основните фактори, които да вземете предвид, са средната температура и нивото на валежите.

Също така има и индивидуални фактори, като например дали пътувате на дълги разстояния далеч (има изменение на климата), или използвате превозното средство единствено в конкретния регион.

В райони с мека зима и лято всесезонните гуми могат да ви бъдат напълно достатъчни и да осигурят безопасност при шофиране. Но в региони със сурови зими и горещи лета е препоръчително да преминете съответно към зимни и летни гуми.

Какви са ползите от смяна на гуми според сезона?

Ползите от смяната на автомобилните гуми са разнообразни:

  • По-добро сцепление и управление при различни пътни условия

  • Подобрена спирачна ефективност и по-къс спирачен път

  • Повишена безопасност за вас и пътниците в превозното средство

  • По-дълъг живот на гумите и подобрена горивна ефективност

  • Спазване на местните разпоредби и избягване на потенциални глоби.

Смяната на зимните гуми с летни е важна, за да осигурите не само безопасността си на пътя, но и представянето на колата в съответните климатични условия. Не забравяйте да се консултирате с професионалист, ако не сте кои са най-добрите опции за гуми за вашия автомобил.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени