Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на новозаетите в САЩ през април с 253 хиляди и спад на безработицата до 3,4%

През април икономиката на САЩ добави цели 253 хил. нови работни места, което е доста над очакванията, а нивото на безработица се понижи изненадващо до 50-годишно дъно от 3,4% . Това показват последните официални данни на Департамента по труда, които потвърждават, че пазарът на труда и респективно американската икономика продължават да се държат стабилно въпреки агресивния цикъл на повишаване на лихвите на Фед индикациите от страна на централната банка след последното заседание по-рано тази седмица, че изглежда е близо до пауза в затягащата си парична политика.

Разкритите нови неселскостопанските работни места се увеличиха през април с 253 000 при осредните прогнози за 180 000, но след солидна низходяща ревизия на данните за март до 165  000 (спрямо 236 000 предишна оценка).

В същото време безработица се понижи  изненадващо до 3,4% от 3,5% месец по-рано и очаквания за слабо повишение до 3,5%. Това е най-ниското ниво от безработица в САЩ от 50 години насам, което беше достигнато за пръв път през януари тази година. Спадът на безработицата е факт, тъй като броят на безработните американци през април се понижи със 182  хиляди до 5,657 милиона, а броят на трудово устроените се увеличи със 139 хиляди до 161,031 милиона.

Заплащането на труда пък нарасна изненадващо рязко през април с 0,5% (с цели 16 цента) до 33,36 долара на час (най-солидно повишение от 9 месеца насам), като спрямо година по-рано часовото заплащане на труда се повиши с 4,4% след увеличение с 4,3% през март и осреднена прогноза за по-скромно повишение с 4,2 на сто.

Изненадващо силните данни за април поставят под въпрос индикациите от страна на Фед, че в скоро време централната банка може да направи пауза в цикъла на повишение на американските лихви.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна