Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски съд анулира спасителната Covid програма на Lufthansa за 6 млрд. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Общият съд на ЕС анулира решението на Европейската комисия да позволи на Германия да предостави на самолетния авиопревозвач Lufthansa спасителен финансов пакет от 6 млрд. евро през юни 2020 г.

Общият съд на ЕС е съставна част на Съда на Европейския съюз. Седалището му се намира в Люксембург и е създадено през 1989 г.

Много европейски превозвачи получиха държавна помощ по време на пандемията от коронавирус, за да преодолеят финансовите си проблеми, предизвикани от въведените Covid локдауни, което наруши пътуванията със самолет по целия свят.

Днешното постановление на съда дойде, след като решението за подкрепа на Lufthansa беше оспорено от други самолетни компании като Ryanair и Condor, които цитираха нарушения на правилата за конкуренция.

"Общият съд на ЕС анулира решението на Комисията да одобри рекапитализацията за 6 млрд. евро на Lufthansa от страна на Германия, в контекста на пандемията от Covid-19“, отбелязва в днешното си решение съдът, обяснявайки, че ЕК е "допуснала няколко грешки и по-специално, като се има предвид, че Lufthansa не успя да получи финансиране от пазарите за всичките си нужди".



Европейската комисия все още може да обжалва днешното постановление пред Съда на Европейския съюз


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени