Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ателието на Слав Недев

Днес ви водим на гости в артистичното ателие на художника Слав Недев.

Слав Недев е роден през 1967 година в София, където живее и работи.

От 1989 година е художник на свободна практика, а през 2001 става член на СБХ, секция „Живопис“.

В своето многостранно творчество Недев използва различни медии, сред които живопис, дигитално изкуство, инсталация и скулптура.

Слав Недев е носител на различни награди и стипендии, по-важни от които са: две награди (първа и втора) в два конкурса за пластика в публична среда в град Казанлък; стипендии за пребиваване в Oberpfälzer Künstlerhaus, Швандорф, Германия и Cité Internationale des Arts, Париж и др. Наред с множество самостоятелни изложби, той е автор на две скулптури в парк Розариум, Казанлък.

За творчеството му философа Борис Пантев пише:

“С неразгадаемо прецизен живописен жест творбите на Слав Недев се опират на съзнанието само за да се изправят срещу света на съня. Кристално чиста будност, създадена едновременно в началото и края на живота, която се разполага преди разграничения като абстрактно/фигуративно, над-/хипер-, метафизично/експресивно. Картините му представят пренатални форми на живот, ежедневни предмети, изтръгнати от техния светски контекст и геометрични пространства, достатъчно празни, за да извикат анонимно човешко присъствие. През последните няколко десетилетия това последователно завладяващо спокойствие определя неговия необикновен стил. Това го превръща в един от най-особените творци на съвременната българска арт сцена.“

А сега вижте ателието на Слав Недев в снимки.












Снимки: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна