Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукова памет

Спасяването на евреите – спонтанен жест на всички слоеве на българското общество

Снимка: youtube

На пресконференция на емигрантската организация "Български свободен център" във Вашингтон писателят и дипломат Христо Бояджиев говори за своята книга "Спасяването на българските евреи през Втората световна война", излязла у нас през 1991 година. Посочва какво го мотивира да я напише: българският народ показва в спасението на евреите "най-доброто, което съхранява... и е единственият от контролираните от Германия страни, с изключение на Дания"; да опровергае "фалшивата теза", че една партия е спасила евреите и един неин вожд е бил инициатор и ръководител на манифестацията на 24 май 1943 година. 

Бояджиев отбелязва, че се опира на докладите на германските представители в София до централите в Берлин, от които става ясно, че последната дума за спасяването на евреите е на Цар Борис III, който е имал моралната подкрепа на Лекарския съюз, Съюза на писателите и Съюза на адвокатите, с техните протести и меморандуми. Христо Бояджиев откроява и "достойната защита", подета от владиката Стефан и цялата православна църква и смелостта на българските народни представители, начело с Димитър Пешев, които подписват манифест срещу депортирането на евреите. Всичко това, според него, дава аргументи на Цар Борис да каже на германците "Аз съм изразител на неговата (бел. ред.- на българския народ) воля". 

Христо Бояджиев завършва с думите: "Така че тази славна епопея на българския народ трябваше да се представи в своята истина. Това направих аз". 

Христо Бояджиев за книгата си "Спасяването на българските евреи през Втората световна война", запис Златен фонд на БНР, есента на 1990 година:

Христо Бояджиев (1991 – 1993) е поет, прозаик, публицист и български дипломат. Завършва право в Париж през 1932 година и постъпва на работа в Министерството на външните работи. През 1946 година го напуска и емигрира в Бразилия, където се установява се в Рио де Жанейро.

През 1960 година става един от основателите на политическата организация "Българско огнище", по-късно "Свободен български център". От 1961 година издава и редактира на английски език списание "Bulgarian review". Автор е на няколко поетични и прозаични книги, както и на излязлата през 1984 година на английски език биография на Кръстьо Раковски.

Неговата книга "Спасяването на българските евреи през Втората световна война" е издадена за първи път през 1989 година в Отава (Канада). Тя се основава на исторически факти, събития и документи и цели отстраняването на всички фалшификации и манипулации, свързани с "българския еврейски въпрос". Търсейки истината за този драматичен епизод от българската история, авторът ревностно е проучвал множеството съществуващи източници. Той предлага собствена интерпертация и прави опит за осветляване на едно събитие, с право наречено от автора "епопея на българския народ".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна