Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Турция Ердоган и основният му опонент Кълъчдароглу гласуваха на изборите

Бюлетини на политически партии и кандидати за президент за общите избори в Турция, 14 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските избиратели в Анкара гласуват активно днес на президентските и парламентарните избори.

Ситуацията в турската столица в момента е спокойна, съобщава БТА. Няма задръствания по улиците на града. Мнозинството избиратели идват пеша до избирателните секции. Мерките за сигурност навсякъде са засилени.

Големи опашки от хора се образуваха пред избирателните секции и в квартал Чукурамбар (в централния район Чанкая), където гласува Кемал Кълъчдароглу, кандидатът на обединение на опозиционни партии, основният съперник на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган. В двора на основното училище, където е разположена секцията, имаше и много журналисти - местни и чуждестранни.

Пристигането на опозиционния кандидат беше посрещнато от поддръжниците му с аплодисменти и викове: "Кълъчдароглу е гордостта на народа". Той пристигна със съпругата си Селви и кмета на Анкара Мансур Явас, предаде АФП.

Секция в Анкара - 14 май 2023 г./Снимка: ЕРА/БГНЕС

А турският президент Реджеп Ердоган по традиция гласува в Истанбул. След като даде гласа си той изрази надежда, че резултатът от най-важните избори в Турция от поколения насам ще бъде "добър за бъдещето на страната", но не прогнозира победа. "Моята надежда към Бог е, че след като преброяването приключи тази вечер, резултатът е добър за бъдещето на страната ни, за турската демокрация", каза той, цитиран от АФП. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и съпругата му Емине в избирателната секция в Истанбул, 14 май 2023 г./Снимка: БТА

Избирателните секции за президентските и парламентарните избори отвориха врати в неделя в 81 окръга на Турция. Те ще бъдат отворени до 17:00 часа местно време.

Открити са над 191 000 секции за гласуване. Право на глас имат 64 милиона турски граждани.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна