Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наистина ли учени от БАН са установили, че ракията лекува 7 болести?

Снимка: БТА

Публикация, в която се твърди, че учени от БАН и Медицинския университет в София са установили, че ракията лекува 7 болести, обикаля интернет пространството в последните години. Текстът се появява периодично, като последният е от края на месец април тази година, с твърдението, че ракията лекува не 7, а 9 болести. Публикациите могат да бъдат видени тук, тук и тук.

В статията, която е споделена стотици пъти в социалните мрежи, се казва, че "Учени от БАН и Медицинския университет в София, съвместно с учени от Копенхаген и Берн, откриха, че ракията е изключително полезна за здравето. Българската напитка, която има десетки хиляди почитатели, съдържала редица полезни съставки, които се отразяват отлично на нашето здраве". По-надолу в публикацията са изброени болестите, за които ракията може да бъде полезна.

Твърдение: Учени от БАН и Медицинския университет в София са установили, че ракията лекува 7 болести

В тази проверка търсим истината по отношение на това дали някога е правено подобно изследване от учени в България, а не дали ракията наистина лекува описаните или някакви други заболявания!

За да разберем дали съществува подобно изследване, се свързахме с Медицинския университет в София. Оттам ни увериха, че всички разработки, които правят учените от университета, се предоставят на Фонд научни изследвания към Министерството на образованието и науката. Във Фонда няма никакви данни за подобно изследване. Освен това думата "ракия" изобщо не фигурира в базата данни, обясниха експертите от МУ-София.

В публикацията се твърди, че "учени от БАН" са установили, че ракията лекува 7 болести, но в Българската академия на науката има десетки институти, в които биха могли да бъдат направени подобни изследвания. В статията не е уточнено кои са тези учени.


В имейл до БНР експерти от БАН, които отговарят за целия архив на Академията, отговориха, че са направили справка, в която също се установява, че в БАН не са правени подобни изследвания.

Статия с подобно твърдение се открива и в хърватски сайт. В нея е описано, че ракията е полезна за 12 здравословни проблема и е със сходно съдържание на българските публикации.

Заключение

Твърдението, че учени от БАН и Медицинския университет в София са установили, че ракията лекува 7 болести, е НЕВЯРНО. И в двете институции никога не е правено подобно проучване. Във Фонд научни изследвания към Министерството на образованието и науката, където се изпращат всички изследвания на учените от Медицинския университет в София, не фигурира думата ракия. Експертите от БАН, които отговарят за целия архив на Академията, също уточниха, че в БАН не са правени подобни изследвания.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!