Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бегачи от 16 страни на Маратона на приятелството в Плевен

Маратонците ще стартират в неделя в 9:00 часа.
Снимка: Мартон на Плевен

Бегачи от над 16 държави ще се включат в различните дисциплини на деветото издание на Маратона на приятелството в Плевен. Състезанието ще се проведе на 21 май, неделя, съобщават организаторите.

Очаква се на старта да застанат представители на Австралия, Беларус, Великобритания, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Италия, Индия, Нова Зеландия, Украйна, Румъния, САЩ, Шри Ланка, Франция, Южна Африка и България. Най-възрастният регистриран участник в маратона е на 86 години. И тази година е предоставена възможност на децата да участват в специалния формат Fun Run Kids.

"Създадохме традиции за девет години и Плевенският маратон на приятелството се превърна в семейно събитие и празник. Очакваме рекорден брой деца за Fun Run Kids, като само от основно училище "Васил Левски" в града вече над 120 деца са се записали за участие в кроса", каза Станимира Георгиева от "Айс-Оупън", която е съорганизатор на маратона, цитирана от БТА.

Друга дисциплина - Park+, насочена към популяризиране на здравословния активен начин на живот и приобщаването на хората с увреждания, ще предложи разнообразна програма с игри на открито за малки и големи, от баскетбол и волейбол, мини футбол, тенис на маса до бадминтон, игри с кегли и много други развлекателни дейности. 

Откриването на маратона ще започне в 8:45 ч. на 21 май на сцената на централния площад "Възраждане". Точно в 9:00 ще бъде даден старт за участниците в маратона и полумаратона, пет минути по-късно за 10,55 км и щафетата, а в 9:07 ч. – за 3-километровия масов кроса "Аз мога". Детското състезание Fun Run Kids е разделено по възрастови категории и ще започне в 9:25 ч. За 10:30​ ч. е планирано награждаване на победителите от Fun Run Kids и масовия крос "Аз мога". След 13:30 ч. се очаква на сцената да се появят и призьорите от останалите дистанции. Между 10:45 и 13:30​ ч. в зелените площи около старт-финала и на сцената всеки желаещ ще може да се включи в игрите на открито Park+.

Регистрацията за участие в деветия маратон в Плевен е отворена онлайн на уебсайта plevenmarathon.com до 17 май или до изчерпване на квотата. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.