Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС наложи на Meta рекордна глоба от 1,2 млрд. евро относно трансфера на потребителски данни към САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС наложи рекордна глоба от 1,2 млрд. евро на технологичния гигант Meta, който е собственик на Facebook, заради трансфер на потребителски данни между Съюза и САЩ. ЕС също така нареди на Meta да спре прехвърлянето на потребителски данни към САЩ.  Това е най-голямата санкция, налагана в единия блок срещу голяма технологична фирма за нарушения на поверителността, съобщава "Файненшъл таймс".

Рекордната глоба на ЕС за нарушения на поверителността е факт, след като през 2021 г. люксембургският регулатор наложи санкция от 746 млн. евро на Amazon.

В понеделник базираната в Ирландия Комисия за защита на личните данни, която съблюдава Общия регламент за защита на данните в ЕС, наложи глобата на Meta, заявявайки, че Facebook е нарушил нейните правила, изискващи от платформите да гарантират, че при трансфер на данни от Европа към САЩ те разполагат с подходящи предпазни мерки.

Комисия за защита на личните данни установи, че потоците на платформата с лични данни от ЕС към САЩ са разчитали на договорни клаузи, които "не са насочени към рисковете за основните права и свободи" на потребителите.

Според днешното решение Facebook в ЕС има пет месеца, за "да преустанови всяко бъдещо прехвърляне на лични данни към САЩ" и шест месеца, за да прекрати обработката — включително съхранението — на всякаква лична информация на европейски граждани в САЩ, която е била прехвърлена преди това в нарушение на Общия регламент относно защитата на данните.

Ник Клег, президент на Meta по глобалните въпроси, коментира решението: "Ние сме разочарован, че "бяхме избрани", въпреки че използвахме същия правен механизъм като хиляди други компании, които искат да предоставят услуги в Европа".

Той добави, че "това решение е погрешно, неоправдано и създава опасен прецедент за безброй други компании, прехвърлящи данни между ЕС и САЩ".

През миналата година Meta заплаши да се оттегли от ЕС, ако ирландският надзорен орган забрани потоците от данни между ЕС и САЩ, което би било сериозно разрушително за нейния бизнес.

През февруари 2022 г. европейски служители на компанията подчертаха, че Meta "няма абсолютно никакво желание да се оттегли от Европа", но също така отбелязаха, че технологичният гигант "разчита на трансфера на данни между ЕС и САЩ, за да управлява своите глобални услуги".  Собственикът на Facebook и Instagram също така посочи, че "бизнесът се нуждае от ясни, глобални правила за защита на трансатлантическите потоци от данни в дългосрочен план".

Очаква се компанията да обжалва решението, през което време може да влезе в сила нов трансатлантически щит за поверителност. През октомври 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, описващ подробно мерките, които Белият дом ще предприеме, за да се придържа към новата рамка за поверителност на данните между ЕС и САЩ, която в момента се договаря.

Meta каза миналия месец, че очаква новият пакт, улесняващ безопасното прехвърляне на лични данни на граждани на ЕС към Съединените щати, да бъде напълно приложен, преди компанията да трябва да спре трансферите.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!