Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ракът на бъбрека е 14-ото най-често срещано онкологично заболяване в света

Проф. Асен Дудов, председател на БОНД
Снимка: БОНД

„Поради своята тежест, някои онкологични заболявания попадат по-често в полезрението на медийното и обществено внимание,  докато за други, каквито са ракът на бъбрека и уротела например, не се говори толкова много. Радвам се, че чрез настоящата конференция за пореден път имаме възможност да обменим ценен опит не само по по-често срещаните локализации, но и по тези, за които говорим по-рядко, но пациентите са не по-малко нуждаещи се от съвременни грижи“, каза проф. Асен Дудов, председател на БОНД, по време на официалното откриване на двудневна Национална конференция по онкология на тема „Рак на бъбрека и уротела. Рак на белия дроб. Малигнен меланом. Тумори на глава и шия“.

Тя се организира от Българското онкологично научно дружество (БОНД) под егидата на Съюза за международен контрол върху рака (UICC).

Водещи експерти в страната дискутират съвременните възможности за лечение и контрол на едни от най-предизвикателните заболявания в онкологията.

Ракът на бъбрека е 14-ото най-често срещано онкологично заболяване в света, като той е деветият най-често срещан рак при мъжете. По данни на GLOBOCAN през 2020 г. са диагностицирани 431 288 нови случая на бъбречен карцином в световен мащаб, като заболяването се среща два пъти по-често при мъжете. Средната възраст по време на поставяне на диагнозата е 64 години. В България към 2020 г. новозаболелите от рак на бъбрека са 845, а починалите вследствие на заболяването – 383.

Най-често срещаният тип е бъбречноклетъчният карцином, който представлява 85% от случаите.

Познаването на подтипа рак на бъбрека е важно за определяне на правилната опция за лечение и дългосрочното наблюдение на отделния пациент. Бъбречният карцином обикновено няма ранни симптоми. В резултат на това в развитите страни около 25-30% от случаите биват диагностицирани в напреднал стадий. В развиващия се свят, за съжаление, процентът поставяне на диагноза в напреднал стадий е значително по-висок.

Рискови фактори за развитие на заболяването са: тютюнопушене, наднормено тегло или затлъстяване, високо кръвно налягане, напреднало бъбречно заболяване, излагане на вредни въздействия, прием на определени медикаменти, фамилна обремененост и др.

Във фокуса на конференцията e и карциномът на пикочния мехур, който е десетият най-често диагностициран рак в света. В Европа ракът на пикочния мехур е на пето място по честота и на девето място като причина за смърт. В Европейския съюз през 2020 г. са регистрирани 203 983 случая на заболяването, а за същата година по данни на GLOBOCAN в България новозаболелите от рак на пикочния мехур са 1847.  Уротелният карцином е най-честият тип рак на пикочния мехур и съставлява над 90% от случаите.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна