Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ролан Гарос“ и киното - една взаимна любов

Кадър от "Петият сет"
Снимка: rolandgarros.com

Откритото първенство на Франция по тенис и киното от дълги години не крият взаимните си симпатии.

Не са малко произведенията на седмото изкуство, в които под една или друга форма присъства „Ролан Гарос“. Доста звезди могат да бъдат забелязани в Париж в ложите на „Филип Шатрие“ и „Сюзан Ланглен“, както и във ВИП-зоните на комплекса.

Самият Алфред Хичкок използва кортовете във филма си „Непознати във влака“ от 1951 година. Един от героите в лентата е тенисист, който играе финал на „Ролан Гарос“.

Други по-известни филми, свързани с тениса във френската столица, са „Голямата илюзия“ на Жан Реноар, „Съседката“ на Франсоа Трюфо и „Ани Хол“ на Уди Алън. През 2019 година режисьорът Кентен Рено засне на кортовете на „Ролан Гарос“ лентата „Петият сет“. В ролята на опитващия се да се завърне на корта 36-годишен Тома се въплъщава Алекс Луц. Във филма участват още звезди като Ана Жирардо и Кристин Скот Томас).

„Бяхме четири седмици на това митично място, повече от тенисистите, които участват в турнира. Беше невероятно изживяване – технически и емоционално. За един месец „Ролан Гарос“ беше мой дом“, разказа на премиерата Рено.

Много актьори посещават всяка година турнира от Големия шлем. Самата Марлене Дитрих е наблюдавала финала при жените през 1938 година между Симон Матийо и Нели Ландри. Кърк Дъглас също е изгледал много срещи на живо в Париж, както и Жан-Пол Белмондо.

В по-ново време Хю Грант и Леонардо ди Каприо също могат да бъдат видени редовно на трибуните. Френските актриси Марион Котияр, Софи Марсо и Леа Сейду също са чести гостенки на „Ролан Гарос“.

Очакваме да видим кои звезди ще се разходят из парижкия тенис комплекс през тази година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени