Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските ВКС нанесоха удари по военно летище в западната украинска Хмелницка област

Илюстративна снимка - ракетни кратери в предградията на Донецк, където са водени ожесточени битки, 26 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия нанесе въздушни удари по военна цел в западната украинска Хмелницка област, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на областния управител. При нападението са били поразени 5 самолета, които са извадени от строя.

"В момента продължава работата по овладяване на пожарите в складовете за гориво-смазочни материали и боеприпаси", написа в Телеграм управата на Хмелницка област.

От кабинета на областния управител съобщиха още, че се работи по възстановяването на поразената при руски въздушен удар самолетна писта. Властите не дадоха повече подробности за обекта или обектите, които са поразени.

По информация на Ройтерс преди началото на войната в региона се е намирало голямо военно летище.

По-рано днес руски безпилотен летателен апарат е повредил част от инфраструктурата на украинското черноморско пристанище в Одеса, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на украинските военни.

"В резултат на удара в пристанищната инфраструктура на Одеса избухна пожар. Той беше бързо потушен. Информацията за размера на щетите се обновява", заяви украинското оперативно командване "Юг" във Фейсбук. 

В първите часове на днешния ден Русия предприе вълна от въздушни нападения срещу различни цели, в това число и срещу Киев, използвайки безпилотни летателни апарати и крилати ракети. 

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руските сили снощи са поразили украински военновъздушни бази и всичките техни цели са били унищожени, предаде Ройтерс, като се позова на руската държавна новинарска агенция РИА Новости.

Украински официални представители по-рано съобщиха, че Русия е поразила цели в цялата страна с десетки ракети и дронове. Военната администрация на Киев съобщи, че силите за отбрана са свалили повече от 40 руски ракети и безпилотни самолети.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени