Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява на фона на опасения относно постигната сделка за тавана на дълга на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролът поевтиня с близо 1% в началото на европейската търговия, заличавайки поскъпването вчера с оглед на опасения относно жизнеспособността на постигнатото двупартийно споразумение в САЩ за тавана на дълга и разнопосочните послания на водещи петролни производители преди срещата на "ОПЕК +" в края на седмицата.

Към 09.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент и на американския лек суров петрол WTI поевтиняха с около 1% съответно към 76,30 и към 72,30 долара за барел, заличавайки поскъпването в понеделник, което беше реакция на договорения през уикенда пакт между демократи и републиканци в Конгреса на САЩ относно тавана на федералния дългов таван.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Някои крайно десни републикански законодатели обаче заявиха снощи, че може да се противопоставят на сделката за дълговия тавана на най-големият потребител на петрол в света (САЩ), докато президентът демократ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите на републиканците Кевин Макарти останаха оптимисти, че сделката ще бъде гласувана в Конгреса.

През уикенда Байдън и Макарти сключиха споразумение относно дълга и то трябва да получи одобрението на американския конгрес преди 5 юни - деня, в който Министерството на финансите посочи, че страната вече няма да може да изпълни финансовите си задължения, което може да провокира трусове на световните финансови пазари.

Според анализатори, противоречивите изявления на републиканци и законодатели водят до притеснения сред инвеститорите.

Трябва да се има предвид, че крайният срок за одобряването на споразумението за тавана на дълга (5-и юни) почти съвпада със срещата на 4-ти юни на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, включително Русия, известни като формата "ОПЕК +" и свързаната с нея неяснота, дали те ще се ангажират или не с допълнителни увеличения на производството на фона на неотдавнашния спад на петролните цени.

Миналата седмица министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман предупреди инвеститорите, които залагат на т.нар. "къси продажби", очаквайки цените на петрола да продължават да спадат, да "внимават". Това се интерпретира като евентуален сигнал, че "ОПЕК +" може отново да намали добива.

В същото време обаче коментари от руски петролни висши служители и източници, включително вицепремиера Александър Новак, показват, че третият по големина производител на петрол в света е склонен да остави добива си непроменен.

През април Саудитска Арабия и други членове на "ОПЕК +" обявиха по-нататъшни съкращения на добива на петрол с около 1,2 млн. барела на ден, което доведе общия обем на съкращения от страна на петролния картел до 3,66 млн. барела на ден, според изчисления на Ройтерс.

"Доброволните съкращения на производството през април хванаха пазара неподготвен. Този път обаче  инвеститорите са изключително предпазливи, преди да бъде обявено окончателното решение", посочва анализатори от Haitong Futures, цитирани от агенцията.

Участниците на петролните пазари също така са и в очакване на данните по-късно тази седмица за бизнес активността в промишлеността и в сектора на услугите на Китай, които се следят внимателно за насоки за възстановяване на търсенето на гориво в най-големия вносител на петрол в света.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени