Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската лира дълбае нови рекордни дъна след преизбирането на президента Ердоган

Турската лира продължава низходящия си тренд, поевтинявайки до нови рекордни дъна в началото на търговията във вторник, след като Реджеп Ердоган спечели балотажа на президентските избори, проведен на 28 май, удължавайки управлението си на Турция.

В началото на европейска търговия във вторник турската лира губи нов над 1% от стойността си, поевтинявайки към историческо дъно от 20,33 лири за един щатски долар. Еврото пък поскъпва с около 1,5% към рекорден връх от 21,78 турски лири.

От началото на 2023 г. турската лира се обезцени с близо 8%, като през миналата година поевтиня с около 25%, а през последното десетилетие тя загуби над 90% от стойнната си на фона на растящата инфлация и неортодокаслната политика на централната банка на страната и на президента Ердоган.

Графика щатски долар / турска лира


Победата на Ердоган попари надеждите на опозицията, водена от Кемал Кълъчдароглу, която обеща промяна, икономическо подобрение и по-демократично правителство.

Инвеститорите избягват несигурността и въпреки отслабването на склонността към риск след новината за сделката за тавана на дълга на САЩ, турската лирата ще продължи да бъде измъчвана от съмнения около неортодоксалната икономическа политика, водена от Ердоган. Остава да се видим дали изборната му победа ще предизвика промяна в политическата позиция на страната или той ще продължи с неортодоксалната си икономическа програма.

Значителният спад на турските официални валути резерви, високата инфлация от над 43%, силно отрицателните реални лихвени проценти и разпадащият се капиталов пазар водят до допълнителна нестабилност на лирата и запазване на тенденцията на нейна обезценка до рекордно ниски нива.

Капиталовите пазари също така ще наблюдават външната политика на Турция, тъй като членът на НАТО пое ключова роля в посредничеството между Русия и Украйна.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна