Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Технологичната компанията Nvidia достигна пазарна капитализация от 1 трлн. долара

Дженсън Хуанг, преидент и изпълнителен директор на Nvidia
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на американската технологична компания Nvidia поскъпват в началото на днешната търговия на Уолстрийт с близо 6% към 411,50 долара за акция, с което пазарната капитализация на производителя на чипове надвиши гросмайсторския праг от 1 трлн. долара.

Едва четири други американски компании бяха оценнеи досега над 1 трлн. долара всяка (компанията майка на Google - Alphabet, Amazon, Apple и Microsoft), като Nvidia се превърна в първата компания за технологични чипове, които се присъедини към тази група. По-малко от 10 компании в целия свят имат подобна капиталова оценка от над 1 трлн. долара.

Компанията се носи на вълната от ентусиазъм на Уолстрийт относно компании, за които се смята, че се възползват от най-новите разработки в областта на изкуствения интелект (AI). Никоя друга компания не въплъщава сегашната мания на Уолстрийт по AI повече от Nvidia. Компанията се превърна в най-големия производител в света на специализирани чипове, необходими за захранване на ново поколение AI продукти, надминавайки по възможности Advanced Micro Devices Inc. и Intel Corp.

В понеделник Nvidia сключи нови AI съюзи с компании, включително WPP и Softbank, като изгради нова инерция, след като през миналата седмица удиви инвеститори и анализатори с много силните си финансови прогнози.

Допълнителен ентусиазъм беше генериран от поредица от съобщения, направени от Nvidia на конференцията COMPUTEX в Тайпе тази седмица, включително за нов суперкомпютър, който се очаква да даде възможност за следващата вълна от генеративни AI приложения.

В реч пред Националния тайвански университет през уикенда съоснователят, президент и главен изпълнителен диркетор на Nvidia -  Дженсън Хуанг сподели философията, която е довела компанията му до този момент: "Бягайте, не ходете", каза той. "Или бягаш за храна, или бягаш от това да се превърнеш в храна".

Графика на Nvidia (в долари за акция)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени