Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на продажбите на дребно в Германия през април след четири поредни месеца на спад

Германските продажби на дребно отбелязаха слаб отскок през април след четири поредни места на спада, но продължават да бележат понижение спрямо година по-рано, показват данни на официалната федерална статистика Destatis.

Продажбите на дребно нараснаха през април с 0,8% спрямо март, когато се свиха с 2,4%, докато осреднените очаквания бяха за по-добро повишение от 1%. Това е първото увеличаване на търговията на дребно във водещата европейска икономика от декември 2022 г. насам.

Повишение се наблюдава при продажбите на хранителни стоки (с 0,5%) благодарение на намаляване на цените на храните с 0,8%. Продажбите на нехранителни стоки пък нараснаха през април с 0,7%, а продажбите онлайн и по пощата скочиха с 5,9 на сто.

Графика на продажбите на дребно на месечна база


Спрямо година по-рано обаче продажбите на дребно в Германия отбелязаха спад през април с 4,3% след понижение с цели 8,6% през март и очаквания за свиване на търговията на дребно с 5% спрямо април 2022 г. Продажбите на храни се свиха през април с 4,4% на годишна база, а на нехранителните стоки - с 4 на сто.

Реалните продажби в сектора на търговията на дребно с храни спадат вече 22 последователни месеца спрямо съответния месец на миналата година. Една от причините за този спад вероятно са постоянно високите цени на храните, отбелязва Destatis.

Въпреки че ценовата инфлация при храните леко отслабна през април 2023 г. в сравнение със същия месец на предходната година, високите цени на храните продължават да бъдат най-силния двигател за общия темп на инфлация, нараствайки със 17,2% на годишна база. През март 2023 г. се наблюдаваше ръст на цените на храните с 22,3% спрямо същия месец на миналата година. Поради силните ръстове на цените спрямо април 2022 г., номиналните продажби на хранителни стоки през април 2023 г. отбелязаха значителен ръст от 9% спрямо същия месец на предходната година, посочва още немската федерална статистика.

Слабото нарастване на продажбите на дребно през април предполага, че потреблението на домакинствата не се очаква да допринесе за по-солиден подем на германската икономика в началото на второто тримесечие, след като водещата европейска икономика изпадна в "техническа" рецесия в края на миналата и началото на настоящата година.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени