Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През май в частния сектор на САЩ бяха разкрити 278 хиляди нови работни места

Работодателите в частния сектор на САЩ разкриха през май 278 000 нови работни места след тяхно повишение с 291 000 през април и осреднени очаквания за едва около 170 000, показва последният Националният доклад за заетостта на ADP.

По-силните очакваното данни предполагат, че има само постепенно разхлабване на пазара на труда, което може да принуди Федералния резерв на САЩ да задържи лихвите на настоящите високи нива за още известно време.

Броят на новоназначените служители, наети в сектора на услугите, се повишиха със 168 000, докато в производствения сектор бяха добавени 110 000 нови работни места.

Същевременно годишният растеж на заплатите се забави отново през май до 6,5% от 6,7% през април, според проучването на ADP. Данните за заплащането на труда се основават на заплатите на почти 10 милиона отделни служители за период от 12 месеца.

"Повишаването на заплащането се забавя значително и инфлацията, предизвикана от увеличените заплати, може да е по-малко обезпокоителна за икономиката въпреки продължаващото солидно разкриване на нови работни места", посочи главният икономист на ADP Нела Ричардсън.

Ръстът на новите работни места се забави от солидния темп през миналата година, но пазарът на труда остана устойчив въпреки повишенията на лихвените проценти от Фед с общо 500 базисни пункта от март 2022 г. насам, след като централната банка на САЩ започна най-бързата си кампания за затягане на паричната политика от 80-те години на миналия век в опит да укори инфлацията.

Проучването на ADP е факт само ден, преди да бъдат оповестени официалните данни за пазара на труда и за безработицата в САЩ през май, като осредните прогнози са за повишение на новооткритите неселскостопански работни места с около 190 хиляди през петия месец на годината след техен растеж с 253 хил. през април. Относно нивото на безработицата, очакванията са за слабо повишение до 3,5%, след като през април се понижи изненадващо до 53-годишно дъно от 3,4%.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени