Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През май промишлената активност в САЩ се сви за седми пореден месец

Производственият сектор в САЩ се сви през май за седми пореден месец с оглед на продължаващия спад на новите поръчки на фона на високите лихви, но в същото време американските предприятия увеличиха трудова заетост до 9-месечен връх.

Институтът за управление на доставките (Institute for Supply Management) заяви, че неговият ISM индекс за проследяване на промишлената дейност е спаднал през май до 46,9 пункта от 47,1 пункта през април при осредните очаквания за индекс на ниво от 47,0 пункта.

Това представлява траен спад на индекса под важното ниво от 50,0 пункта от ноември 2022 г. , което е най-продължителният подобен период на слабост от Голямата рецесия преди повече от десет години.

"Промишлените компании настроиха производството си, за да отговарят по-добре на слабото търсене през първата половина на 2023 г., но същевременно се подготвят за растеж в периода на късното лято и началото на есента", посочи Тимъти Фиоре, председател на комитета за проучване на производствения бизнес на ISM.

"Очевидно обаче има по-голяма бизнес несигурност през май", добави той.

Индексът на новите промишлени поръчки се понижи през май до 42,6 от 45,7 пункта месец по-рано, но в същото време производственият ISM индекс отскочи до 51,1 от 48,9 пункта, а индексът на заетостта в промишлеността нарасна до 51,4 от 50,2 пункта през април. Ценовият индекс пък се понижи до 44,2 пункта от 53,2 пункта през предходния месец, което е знак за намаляване на цените, платени от производителите.

Малко по-рано днес S&P Global представи резултатите от последното си аналогично бизнес проучване в САЩ, като промишленият PMI индекс се понижи през май до тримесечно дъно от 48,4 пункта спрямо 50,2 пункта през април.

Постоянните слаби показания на тези бизнес проучвания подкрепят очакванията на анализаторите, че икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия тази година. Трябва обаче да се има предвид, че имаше няколко подобни периода, включително в средата на 90-те години на миналия век, както и в средата и края на 80-те години, когато трайното понижение на аналогичните индекси под важното ниво от 50 пункта не беше  придружено от рецесия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени