Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С един месец се удължава кампанията за измерване на яйчниковия резерв

Д-р Явор Владимиров: Яйчниковият резерв намалява след 35 - та година на жената

Акушер-гинеколог, Федерация Български пациентски форуми и актрисата Искра Донева са гости в подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за яйчниковия резерв

Снимка: pixabay.com/bg

Яйчников резерв и защо е важно да навреме да бъде изследван?

Тревожна статистика - 20 на сто от случаите на стерилитет са с неизяснен произход.

Що е то Анти - Мюлеров хормон и как той определя яйчниковия ни резерв?

Кои три важни хормона отговарят за производстовото на яйцеклетки?

Защо трябва да знаем каква е възрастта на яйчниците ни и защо тя е по-голяма в сравнение с календарната?

Кои са причините за безплодието в световен мащаб?

Кои фактори влияят при опитите за забременяване?

Този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" е посветен на яйчниковия резерв и защо е важно спонтанното забременяване. Той е продължение на темите за женското здраве.

Слушайте епизода тук:


Гости в епизода са:

🟡 Д-р Явор Владимиров - акушер-гинеколог

🟡Иван Димитров- председател на Федерация „Български пациентски форум"

🟡Искра Донова - актриса и лице на кампанията - „Твоите яйцеклетки са твоето утре“


От разговора ще научите:


🟡Защо актрисата Иска Донова се включва като лице на кампанията - „Твоите яйцеклетки са твоето утре“

🟡Кои са причините за безплодието в световен мащаб

🟡Имаме ли политики за информираност на младите семейства кога да имат първо дете

🟡Защо НЗОК и държавата не покрива изследването за яйчниковия резерв

🟡Как се измерва репродуктивната възраст на яйчника

🟡Какви са изследванията за яйчниковия резерв

🟡Кои три теста са най-важни

🟡Каква е ролята на Анти - Мюлеровия хормон като маркер за определяне на възрастта на яйчника

🟡Доколко е сигурен методът за измерване на яйчниковия резерв

🟡Как е обвързана възрастта на яйчника с възрастта на жената с оглед пристъпване към забременяване

🟡На 35 - 40 години функцията на яйчника намалява, както и възможността за спонтаннно забременяване

🟡Кога се налага стимулация на яйчниковия резерв или стимулация за инвитро процедура

🟡Има ли проблем с достъпа до средства чрез Център за асистирана репродукция и чрез бюджетите на общините

🟡Има ли интерес към замразяване на яйцеклетки и защо има листа на чакащи за донорски яйцеклетки

🟡Има ли ръст на жените, даряващи яйцеклетки

Искра Донова

"Аз нямам конкретен проблем, но последните години съм правила няколко този тип изследвания, защото стойностите са променливи. Причината да подкрепя тази кампания е, че имам приятелки, а и много млади жени, които дори не знаят, че има такъв тип изследване на яйчниковия резерв", сподели за БНР актрисата Искра Донова, лице на кампанията - „Твоите яйцеклетки са твоето утре“. Самата тя мечтае да има три деца, следвайки смелия пример на своята майка.

Иван Димитров

"Кампанията на Федерация "Български пациентски форум", с подкрепата на Инвитро клиника "София", която обявихме като двумесечна скринингова кампания за измерване на яйчниковия резерв, се удължава до 24 юни, заради големия интерес", съобщи за БНР Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум".

По думите на Димитров твърде много се говори за демографската криза у нас, но нищо не се случва. Затова ние като пациентска общност се обръщаме директно към семейства, да обърнат внимание на репродуктивните си възможности навреме - да знаят ,ако след 5 години искат да имат дете, това ще е възможно, поясни още Димитров.

Според Иван Димитров в пакета на НЗОК изследването на яйчниковият резерв все още не включено, а говорим непрекъснато за приоритет - майчино и детско здравеопазване, припомни той.

"Не всеки има финансовата възможност да си направи това изследване. Това не е европейският начин да се справим с демографската криза, смята председателят на Федерация "Български пациентски форум".

Д-р Явор Владимиров

"В рамките на инициативата безплатно вече са изследвани за яйчников резерв над 100 момичета и жени до 37 годишна възраст. Целта на кампанията е младите момичета и жени да проверят своите репродуктивни възможности.

В 20 на сто от случаите все още съвременнта медицина не е дала отговор на какво се дължи безплодието, но технологиите се развиват и сега с възможността да се измери яйчниковия резерв на жената, това е обнадеждаващо", съобщи пред БНР д-р Явор Владимиров, директор на Инвитро клиника - София.

По думите му в науката вече има доказателства след проведено мащабно проучване сред хиляди жени в Европа и света, че методите за измерване на яйчниковия резерв са сигурни. За да се определи функцията на яйчиника, трябва да се направи комплекс от тестове, което не е много трудоемко във времето и чрез три важни параметъра да определим яйчниковият резерв, поясни още д-р Владимиров. Те се изследват с еднократен ултразувков преглед и с едно кръвно изследване.

Ако възрастта на яйчника е по-голяма от възрастта на жената, тя не трябва да отлага забременяването. Но аз съветвам всички жени да не отлагат. Защото на 35 години е късно за първо дете, уточни д-р Владимиров.

Д-р Владимиров посочи още, че едва  на 38 - 40 години жените решават да замразят яйцеклетки, а тогава е вече късно. У нас това не се финасира по линия на държавата, а същевременно между 6 и 8 месеца е листата на чакащи за дарителски яйцеклетки. Държавата у нас финансира замрязаване на яйцеклетки при жени със злокачествено заболяване, което е положително.


Д-р Явор Владимиров e пъpвият бългapcĸи cпeциaлиcт пo peпpoдyĸтивнa мeдицинa, ĸoйтo e отличен с eднa oт нaй-пpecтижнитe награди на Society for Reproductive Endocrinology and Infertility нa Aмepиĸaнcĸa acoциaция пo Peпpoдyĸтивнa мeдицинa (АЅRМ) за 2016 година. Д-р Владимиров е лектор на „Първи конгрес по Ин витро матурация” (Монца, Италия, 2008г.), XXVII Конгрес на IFFS и Российская ассоциация репродукции человека (Санкт Петербург, Русия, 2017г.), 19-ти Световен конгрес по ин витро (Анталия, Турция, 2017г.), лектор и ръководител на сесията по Репродуктивна медицина на VII Международен конгрес по Акушерство и гинекология (Ченду, Китай, 2019г.).

Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени