Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фрапе срещу сянка на плажа. Вярно ли е, че в Гърция спират с тази практика?

Снимка: Мерим Тенев

В началото на активния летен сезон една новина притесни сънародниците ни, готвещи се за плаж в Гърция.

Позовавайки се на информация в предаването „Тази сутрин“ на bTV изданието за туризъм Travelnews съобщи за „край на практиката - кафе срещу шезлонг в Гърция“. „24 часа“ също публикува информацията, но заглавието там е, че се очаква около 30% ръст на туризма в Гърция това лято. В самата публикация все пак откриваме, че „идва край на практиката да си осигурим място на плажа само с едно кафе, при това и то поскъпва“.

„Стандарт“ също е категоричен. „Едно фрапе и цял ден на шезлонга в Гърция? Забравете!“ гласи заглавието на статията му по темата.

Интернет порталът dir.bg също съобщава за край на практиката кафе срещу шезлонг в Гърция.

Твърдение: Известната и предпочитана от българските туристи опция в Гърция за ползване на чадъри и шезлонги на плажа само срещу едно фрапе приключва

Пред БНР главният секретар на Министерството на туризма на Гърция Олимпия Анастасопулу определи разпространяваните твърдения за край на практика "фрапе срещу чадър и шезлонг" като дезинформация:

"Ние нямаме такава информация, нито е в плановете на гръцката държава или Министерството на туризма. Напротив, навсякъде в Гърция, не само в северните ѝ части, може да откриете плажове, където да изпиете кафето или безалкохолното си и да използвате чадър и шезлонг".

Олимпия Анастасопулу/Министерство на туризма на Гърция

Олимпия Анастасопулу допълни, че е възможно тази дезинформация в България да се дължи на скорошните публикации за събития в Гърция, които засягат един единствен остров в Гърция - Миконос. Tам бяха открити редица строителни нарушения в туристическия сектор, по-специално плажни барове и заведения. 

Да, тези незаконни сгради, съоръжения и заведения съгласно Закона ще бъдат съборени. И впоследствие на хората отново ще бъде предоставен достъп до тези места и плажове на Миконос“, допълни главният секретар на Министерството на туризма. Тя увери българските туристи, че са очаквани с удоволствие в цяла Гърция, при това при същите условия, както досега.

Заключение

Информацията, разпространена от редица медии у нас, че в Гърция приключва известната практика „кафе срещу шезлонг в Гърция“ е НЕВЯРНА. Няма официални данни досегашният туристически модел по плажовете в южната ни съседка да се променя. Пред БНР главният секретар на Министерството на туризма Олимпия Анастасопулу нарече разпространяваните твърдения "дезинформация".

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.