Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин получи официална покана за срещата на върха на БРИКС в Република Южна Африка

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е поканен на срещата на върха на страните от групата БРИКС в Република Южна Африка (РЮА) през август, предаде ДПА.

И петимата държавни глави от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА) са получили официална покана за срещата на върха, която ще се състои от 22 до 24 август в Йоханесбург, заяви днес външната министърка на РЮА Наледи Пандор на среща на министрите на външните работи на страните от БРИКС.

Тази годината срещата е изпълнена с особено политическо напрежение, тъй като през март Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, отбелязва ДПА.

По време на предварителните разговори в Кейптаун вчера външните министри на петте страни планираха обсъждането на по-доброто сътрудничество между тях, както и със страните от Г-20. Сред приоритетните теми на министерската среща е и въпросът дали държави като Саудитска Арабия, Египет и още 17 страни кандидатки за членство в БРИКС да бъдат приети в организацията.

Освен това министрите планираха да обсъдят и въпроси като бедността и неравенството в световен мащаб. Решения на тези въпроси обаче могат да се вземат само на срещата на върха, отбелязва ДПА.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени