Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарският парламент отхвърли предложение за непряк износ на оръжия за Украйна

Парламентът в Берн, Швейцария, архив.
Снимка: БТА

Швейцарският парламент отхвърли вчера предложение да се разреши прехвърляне на оръжия на Украйна, съобщи ДПА. Мнозинството от членовете на швейцарския Национален съвет (долната камара на парламента, с 200 депутати) гласуваха против предложението, изготвено от комисията по политиката за сигурност в камарата.

Федералното събрание на Швейцария е двукамарно - горната камара се нарича Кантонален съвет и включва 46 депутати.

Предложеният "Закон за Украйна" (Lex Ukraine) щеше да позволи на други държави да доставят на Украйна военни материали, произведени в Швейцария. Законите на страната обаче забраняват оказването на подкрепа за страни, участващи във военни действия. Сега например Швейцария отказва да позволи на Германия да предаде на Киев швейцарски боеприпаси за германските танкове "Леопард", закупени преди години.

Поддръжниците на предложението твърдяха, че Швейцария трябва да окаже по-голяма подкрепа на Украйна, а противниците, включително "зелени" и Швейцарската народна партия, се опасяваха от нарушаване на неутралитета и възможността да оставят впечатление, че се сближават прекомерно с отбранителния съюз на НАТО.

Вчерашното гласуване обаче не слага край на дебатите за цялостна поправка на Закона за военното оборудване, който забранява на всички страни, закупили швейцарски оръжия и боеприпаси, да ги изпращат на други страни, замесени в международен конфликт, отбелязва ДПА. Комисията по политиката в сферата на сигурността обмисля и идеята да разреши предоставянето на оръжия и боеприпаси, ако Съветът за сигурност на ООН или две трети от Общото събрание обявят конфликта за агресия, нарушаваща международното право.



По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна