Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалният пратеник на Китай: Още има много трудности преди Украйна и Русия да седнат на мирни преговори

Ли Хуей заяви, че според него нито Украйна, нито Русия са затворили категорично вратата за преговори въпреки настоящите трудности за започването им

Ли Хуей
Снимка: БТА

Специалният пратеник на Китай по евразийските въпроси заяви, че все още има "много трудности", преди Украйна и Русия да седнат на мирни преговори за прекратяване на войната. В разговор с журналисти в Пекин след обиколка в Европа, в рамките на която посети Киев, Варшава, Париж, Берлин, Брюксел и Москва, Ли Хуей заяви, че според него "всички страни подкрепят политическото уреждане" на войната, съобщи АФП.

"В момента различните страни срещат много трудности, за да седнат и да започнат преговори", каза още той, но добави, че тези, които водят войната, "не са лишени от точки на съгласие".

"Двете страни не са затворили напълно вратата за мирните преговори", настоя Ли.

Той хвърли вината за конфликта върху Запада, който е изпратил оръжия на Украйна в опит да я подпомогне в борбата ѝ срещу руската офанзива. "Ако наистина искаме да спрем войната, да спасим човешки животи и да постигнем мир, трябва да спрем да изпращаме оръжия на бойното поле", каза Ли.

"Болезнените уроци от развитието на украинската криза до сегашното ѝ състояние заслужават задълбочен размисъл от всички страни", добави китайският дипломат.

"Рискът от ескалация на войната между Русия и Украйна все още остава висок", заяви още Ли и добави, че всички страни трябва да предприемат конкретни мерки за намаляване на напрежението, за да осигурят безопасността на ядрените съоръжения. "Стига това да бъде проводник за успокояване на ситуацията, Китай е готов да направи всичко", каза той.

Ли Хуей днес каза също, че страната му е готова да обмисли изпращането на още една делегация в Европа за разговори за намиране на изход от конфликта, въпреки че не посочи конкретна дата, нито каза къде може да отиде такава група. "Това беше първият път, но не е последният", каза китайският дипломат. Според него европейската му обиколка може да не доведе до незабавен резултат. "Усетихме, че има голямо разминаване между позициите на двете страни", каза той за Русия и Украйна.

Ли бе посланик в Русия от 2009 г. до 2019 г. Той е най-високопоставеният китайски служител, посетил Украйна след руската инвазия през февруари миналата година. Посещението му се състоя преди обявяваната контраофанзива на Украйна.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени