Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ОПЕК +" запази договорените петролни съкращения до края на 2024 г.,

Саудитска Арабия намалява допълнително добива си на петрол с 1 млн. барела на ден през юли

Снимка: Алами/Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, водени от Русия, известни като формата "ОПЕК +" се споразумяха в неделя да определят нова производствена цел от общо 40,46 млн. барела на ден, започвайки от януари до декември 2024 г. Променените квоти означават, че производството на петрол ще бъде намалено с допълнително около 1,4 млн. барела на ден спрямо текущите нива. В същото време петролният картел запази непроменена производствената база до края на тази година.

Саудитска Арабия обаче обяви след края на срещата изненадващо доброволно допълнително съкращаване на добивите с 1 млн. барела на ден, което да влезе в сила през юли тази година .По този начин водещият петролен производител ще намали своето производство от началото на юли до около 9 млн. барела дневно, което е в добавка към решенето на Риад за доброволно съкращение на добивите с 500 хил. барела, взето през април, когато кралството произвеждаше около 10,5 млн. барела дневно. Това ще бъде най-ниското ниво от няколко години насам в опит Риад да ограничи поевтиняването на важната енергийна суровина.

Министърът на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман каза по време на срещата на "ОПЕК +", че "ще направи всичко необходимо, за да осигури стабилност на петролния пазар". Намалението от 1 млн. барела на ден първоначално ще бъде за юли, но може да бъде удължено, каза още принц Абдулазиз.

Трябва да се има предвид, че Саудитска Арабия е единственият член на "ОПЕК +" с достатъчен свободен капацитет и съхранение, за да може лесно да намалява и увеличава добива.

Междувременно Русия не пое ангажимент да намали допълнително производството си, а на Обединените арабски емирства (ОАЕ) беше позволено по време на срещата в неделя да повишат производствените си цели за следващата година.

Членовете на "ОПЕК +" изпомпват около 40% от световния суров петрол, което означава, че политическите решения на картела могат да окажат голямо влияние върху цените на петрола.

Досега "ОПЕК +" съкрати съвместното си петролно производство с 3,66 млн. барела на ден, което представлява 3,6% от глобалното търсене, включително договореното през миналата година съкращаване а с 2 млн. барела и доброволни съкращения от 1,66 млн. барела на ден, договорени през април тази година.

Тези съкращения бяха валидни до края на 2023 г., но в неделя "ОПЕК +" обяви, че ще ги удължи до края на 2024 г.

В допълнение към удължаването на съществуващите съкращения от 3,66 млн. барела дневно, групата също така се съгласи в неделя да намали общите си производствени цели от януари 2024 г. с още 1,4 млн. барела на ден спрямо настоящите цели, с което съвместните добви от догодина ще бъдат в размер на 40,46 милиона барела на ден.

Следващата среща на "ОПЕК +" ще се проведе на 26 ноември във Виена.

Изненадващото решене на Саудитска Арабия да намали доброволно своето производство с още 1 млн. баела на ден от юли тази година, доведе до поскъпване на петрола с над 1% в началото н днешната търговия.

Малко преди 08.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент поскъпват с 1,04% към 77 долара за баел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 1,4% към 72,75 долара за барел.

Въпреки това, продължаващите опасения относно търсенето, особено от страна на най-големия вносител на суров петрол - Китай, продължават да ограничават всяко едно по-рязко поскъпване на черното злато. Перспективите за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ и от ЕЦБ също продължават да помрачават перспективите пред петролните пазари.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!