Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската централна банка повиши водещата си лихва с 25 пункта до 11-годишен връх от 4,1%

Австралийска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник Австралийската централна банка повиши изненадващо лихвите за 12-ти път до 11-годишен връх, като същевременно предупреди, че може да се наложи допълнително затягане, за да се гарантира, че инфлацията ще се върне към целевото ниво от 2 на сто.

Резервната банка на Австралия (RBA) повиши водещата си кешова лихва с 25 пункта до 4,1%, след като месец по-рано направи същото, заявявайки, че инфлацията все още е твърде висока и че иска да предотврати стабилизиране на високите ценови очаквания.

Така само в рамките на година (от май 2022 г. насам) австралийската лихва беше повишена с общо 400 базисни пункта до 4,1% - най-високо ниво от април 2012 г насам.

"Инфлацията в Австралия премина своя пик, но ниво от 7% все още е твърде високо и ще мине известно време, преди тя да се върне към целевия диапазон от 2 на сто“, посочи след края на заседанието управителят на RBA Филип Лоу, като добави:

"Това допълнително увеличение на лихвените проценти има за цел да даде по-голяма увереност, че инфлацията ще се върне към целта в рамките на разумен период от време".

Тази сряда предстои и редовно заседание на Канадската централна банка след четири поредни срещи, на които канадската лихва остана непроменена, докато през следващата седмица ще се проведе заседание на Федералния резерв на САЩ, на което се очаква американската централна банка да направи пауза в цикъла на 10 поредни увеличения на федералната фондова лихва, но същевременно да бъде оставена отворена вратата за евентуално по-нататъшно затягане.

В края на месеца (на 27-и юни) ще се проведе и поредна редовна среща на ЕЦБ, на която се очаква лихвите в еврозоната отново да бъдат повишение с 25 базисни пункта.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени