Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо понижение на промишлените поръчки в Германия през април

Поръчките за индустриални и промишлени стоки в Германия се понижиха изненадващо през април след драматичен спад с над 10% през март, което е пореден знак, че водещата европейска икономика не започва добре второто тримесечие след "техническата" рецесия, в която изпрана в края на миналата и началото на настоящата година, показват данни на немската официална статистика Destatis.

Поръчките за промишлено производствени стоки се понижиха през април с 0,4% спрямо март, когато се сринаха с цели 10,9% (низходяща ревизия от понижение с 10,7%), докато осредните прогнози бяха за техен отскок с 3 на сто.

През април имаше много големи различия в икономическите сектори по отношение на производството. Особено силно негативно влияние върху общото развитие на новите поръчки оказа секторът производство на машини и оборудване, където беше отчетен спад през април с 6,2% спрямо предходния месец, както и в сектора на производството на различни превозни средства (срив с цели 34%), включващ строителството на кораби, релсови превозни средства, самолети, космически кораби и военни превозни средства.

Изключвайки тези т.нар. "мащабни" (големи) поръчки, новите промишлените поръчки в Германия се повишиха през април с 1,4% на месечна база.

Същевременно секторът за производство на електрическо оборудване отбеляза подем с 12%, докато новите поръчки за автомобили, ремаркета и полуремаркета се увеличиха с 2,4 на сто.

Новите поръчки в сектора на потребителско произведени стоки намаляват с 2,5%, а в сектора на капиталовите стоки - с 1,7% спрямо месец по-рано.

Вътрешните промишлени поръчки в Германия се повишиха през април с 1,6% спрямо март, докато външните поръчки, идващи от чужбина, се свиха с 1,8%, като тези, постъпили от еврозоната, се понижиха с 2,7%, което е пореден сигнал за слабост в световна икономическа активност и по-конкретно в региона на единната валута.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна