Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната банка очаква по-добър растеж на глобалната икономика през 2023 г., но по-слаб през 2024 г.

Очаква се растежът на БВП на България да се забави до 1,5% през тази година и да се ускори до 2,8% догодина

Световната банка повиши прогнозата си за глобалния растеж през 2023 г., тъй като САЩ и други водещи икономики се оказаха по-устойчиви, но посочи, че по-високите лихвени проценти ще доведат до по-слабо от очакваното подобряване на растежа през 2024 г.

Според последния доклад "Световни икономически перспективи" на Световната банка, реалният глобален БВП се очаква да нарасне с 2,1% през тази година при прогноза през януари за експанзия от 1,7 на сто и след растеж от 3,1% през 2022 г.

В същото време СБ намали прогнозата си за глобален растеж за 2024 г. до 2,4% от 2,7% през януари, позовавайки се на продължаващите негативни ефекти от по-строгата парична политика (политиката на повишаване на лихвите), особено по отношение на намаляване на бизнес и жилищните инвестиции.

"Очаква се растежът през останалата част от 2023 г. да се забави значително с оглед на изоставащите във времето и продължаващи ефекти от затягането на паричната политика и по-рестриктивните кредитни условия", отбеляза международната кредитна институция, като добавя:

"Предвижда се тези фактори да продължат да влияят на икономическата активност през следващата година, оставяйки глобалния растеж под предишните прогнози от януари".

Световната банка прогнозира ускоряване на глобалния растеж до 3,0% през 2025 г.

През януари банката предупреди, че глобалният БВП се забавя до ръба на рецесията, но оттогава силният пазар на труда и на потреблението в САЩ надминаха очакванията, както и започналото възстановяване на Китай от политиката на строги Covid локдауни.

Световната банка вече очаква растеж в САЩ от 1,1% през 2023г. при януарска прогноза за едва 0,5%, докато растежът на Китай се очаква да се повиши до 5,6% спрямо прогноза за 4,3% в началото на годината и след неговото забавяне през 2022 г. до едва 3 на сто.

В същото време обаче СБ намали наполовина предишната си прогноза за растежа в САЩ през 2024 г. до 0,8%  (от 1,6% през януари) и намали прогнозата за Китай до 4,6% (от 5,0%).

Банката очаква БВП на еврозоната да нарасне с 0,4% през 2023 г. при януарска прогноза за стагнация (0,0%) и също намали слабо прогнозата си за следващата година до 1,3% (от 1,6% през януари).

Световната банка очаква забавяне на икономическия растеж на България през тази година до 1,5% от 3,4% през 2022 г., като това представлява слаба низходяща ревизия спрямо януарската прогноза за растеж през 2023 г. с 1,7%.

Според юнския доклад на СБ, растежът на брутния вътрешен продукт на нашата страна през 2024 г. ще се ускори до 2,8%, но при януарска прогноза за 3,3%, след което ще нарасне през 2025 г. с 3%.

СБ очаква икономическият растеж в България да набере скорост през 2024-25 г., отчасти поради увеличеното използване на финансиране от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС. Банката отбеляза, че политическата несигурност остава значителна, отбелязвайки, че все още няма споразумение за формиране на коалиционно правителство след проведените през април предсрочни парламентарни избори.

Световната банка отбеляза, че целият регион на Централна и Източна Европа е повлиян от негативните ефекти от руската инвазия в Украйна, включително високата инфлация, политиката на повишаване на лихвите и сдържаното външно търсене.

Според СБ, рисковете за икономическите перспективи в Централна и Източна Европа са насочени в низходяща посока и включват интензификация на руската инвазия в Украйна, растящи геополитически напрежения в региона, по-висока и по-устойчива инфлация, по-рязко от очакваното икономическо забавяне на водещи търговски партньори на региона и по-нататъшни напрежения във финансовия сектор.

Юнски прогнози на Световната банка за БВП и тяхната промяна спрямо януарските


В своя доклад СБ посочи, че неотдавнашният стрес в банковия сектор също допринася за по-затегнатите финансови условия, които ще продължат през 2024 г.

Банката предупреди за един потенциален негативен сценарий, при който банковият стрес води до тежка кредитна криза и по-широк стрес на финансовите пазари в развитите икономики. Това вероятно ще намали растежа през 2024 г. почти наполовина до едва 1,3%, което би било най-бавният темп от 30 години извън рецесиите през 2009 г. и 2020 г., отбеляза СБ.

"При друг сценарий, при който финансовият стрес се разпространява глобално в много по-голяма степен, световната икономика ще изпадне в рецесия през 2024 г.", добави още банката.

Тя очаква глобалната инфлация постепенно да се понижи, тъй като икономическият растеж се забавя и търсенето на работна ръка в много икономики намалява, а цените на суровините остават стабилни. СБ обаче добавя, че основната инфлация се очаква да остане през 2024 г. над целевите нива на централната банка в много страни.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени