Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 75% от българите имат затруднения да покриват ежедневните си разходи

3
Снимка: БГНЕС

За 74,6% от домакинствата в България доходите са останали без промяна през първото тримесечие на 2023 г. спрямо предходните 12 месеца, като това представлява повишение с 1,6 процентни пункта спрямо същото тримесечие на 2022 г., показват резултати от проучване на Националния статистически институт.

Повишение с 1,6 процентни пункта отчита и делът на лицата, при които има повишение на доходите, като техният процент достига през първото тримесечие 20,1 на сто.

5,3% от лицата в домакинствата пък отчитат намаляване на техните доходи, като този процент е с 3,2 пункта по-малко спрямо първото тримесечие на 2022 г.


През първото тримесечие на 2023 г. делът на лицата, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, продължава да е относително висок - над 75%. С известни затруднения са 35,8% от лицата, докато 26,8% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 14,2% - като много трудно. Делът на лицата, които се справят много трудно, се увеличава с 0,6 процентни пункта в сравнение с първото тримесечие на 2022 година., отчита още НСИ.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 19,7% от лицата, а едва 3,5% не изпитват никакви затруднения. Общо делът на лицата без затруднения през първото тримесечие на 2023 г. се увеличава с 1,5 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 година.


31,2% от лицата в домакинствата пък са посочили, че са ограничили потреблението на енергия заради по-високите цени. 28,8% от лицата, живеещи в градовете, са посочили, че не могат да си позволят достатъчно потребление на енергия, а в селата техният дял достигна 37,8%, което е с 9 процентни пункта повече в сравнение с градовете.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна